Rode Duivels spelen EK-matchen in Sint-Petersburg voor zo'n 30.000 fans

  Het stadion waar Zenit Sint-Petersburg zijn thuiswedstrijden speelt.

  In juni speelt België twee EK-wedstrijden in Sint-Petersburg (Rusland). De lokale autoriteiten hebben vandaag bekendgemaakt dat er een akkoord is om het voetbalstadion tijdens het EK voor de helft te vullen met toeschouwers.

  De coronapandemie houdt ook in Rusland lelijk huis. Na de zware tweede coronagolf die het land in de winter teisterde, zijn er in Rusland momenteel wel amper nog coronamaatregelen van kracht. Ter info: voor buitenlanders zijn de grenzen wel nog hermetisch afgesloten. 

   

  De Russen zien licht aan het einde van de tunnel en zijn er zeker van dat ze tijdens het Europese kampioenschap voetbalfans kunnen ontvangen. 

   

  Mogelijk is hun communicatie vandaag het gevolg van de uitspraak van de UEFA vorige week dat er overal volk in de EK-stadions moet zitten.

   

  Organisatoren staan met de rug tegen de muur om toeschouwers toe te laten, anders dreigen ze hun wedstrijden kwijt te spelen. Begin april moeten de 12 gastheren aan de UEFA laten weten hoeveel fans ze kunnen ontvangen in hun stadions. 

   

  "Wij kijken met optimisme naar het EK. Wat betreft de capaciteit voor de wedstrijden, hebben we al een akkoord dat de tribunes voor de helft gevuld mogen worden", zegt Aleksej Sorokine van het plaatselijke organisatiecomité.

   

  "Daarnaast willen wij ook graag buitenlandse fans ontvangen. Dat verzoek is voorlopig niet geweigerd door de autoriteiten. We zijn er zeker van dat de wedstrijden kunnen plaatsvinden met een minimum aan restricties."   

  België kent het stadion op zijn duimpje

  Het Krestovski-stadion in Sint-Petersburg heeft een capaciteit van 61.000 toeschouwers. Dat zou betekenen dat de Rode Duivels hun matchen tegen Rusland (12 juni) en Finland (21 juni) voor zo'n 30.000 mensen kunnen spelen.

  De Rode Duivels kennen het architecturale pareltje in Sint-Petersburg trouwens maar al te goed. Op het WK 2018 veroverden ze er brons tegen Engeland, enkele dagen nadat ze er met 0-1 hadden verloren van Frankrijk in de halve finales. Ook de EK-voorrondewedstrijd tegen Rusland van eind november 2019 werd in het stadion afgewerkt. 

   

  Dit nog: later op de dag kondigde Kopenhagen aan dat het "minstens" 11.000 mensen in zijn Parken-stadion kan ontvangen tijdens het EK. België speelt op 17 juni in Kopenhagen tegen Denemarken. Parken kan in normale omstandigheden een kleine 40.000 voetbalfans herbergen. 

  België-Engeland in Sint-Petersburg tijdens het WK 2018.