Na 4 WK-finales nu Hendry-White in 1e voorronde: "Dit houd je niet voor mogelijk"

  Stephen Hendry (l) werd 7 keer wereldkampioen, Jimmy White (r) 0 keer. Dit een foto uit 1994.

  De speling van het lot heeft letterlijk voor een formidabele snookerbom gezorgd: de loting van het WK snooker brengt Stephen Hendry weer tegenover Jimmy White in de 1e kwalificatieronde. In de jaren '90 speelden de 2 snookerlegendes 4 keer de WK-finale, 4 keer won Hendry.

  "Ik kan het niet geloven", stamelde Hendry live op ITV, toen hij zijn WK-tegenstander vernam. Zijn gezicht sprak boekdelen. "Wie verzint dit? We hebben zoveel finales gespeeld en nu staan we in de allereerste ronde tegenover elkaar. We waren samen aan het trainen, maar daar ga ik nu mee stoppen." White noemde hun aankomende duel "bizar".

   

  Op 6 april zal de snookergeschiedenis herleven: dan treffen de 52-jarige Hendry, die begin deze maand na 9 jaar zijn comeback maakte, en 58-jarige White elkaar opnieuw in Sheffield. De snookerwereld smulde van hun vroegere tweestrijd: ideale schoonzoon Hendry was in zijn carrière in alles het tegenbeeld van de populaire rebel White.

   

  De Schot Hendry telt een recordaantal van 7 wereldtitels, de Engelsman White speelde 6 WK-finales, maar kon nooit triomferen. Vier keer moest "The Whirlwind" in de WK-finale het hoofd buigen voor Hendry (1990, 1992, 1993, 1994), de laatste keer met slechts één frame verschil (18-17). Met zijn 21 jaar en 107 dagen was Hendry in 1990 de jongste wereldkampioen ooit.

   

  Hendry is vandaag de nummer 127 van de wereld, White de nummer 83. Hendry nam na het WK van 2012 afscheid, maar maakte in de Gibraltar Open zijn rentree. Hij werd in de eerste ronde met 4-1 uitgeschakeld door Matthew Selt. "The Golden Boy" scoorde wel meteen weer een century (107), de 776e van zijn carrière.  

   

   (lees voort onder tweets en foto's)

  Beelden uit de oude snookerdoos tussen Hendry en White:

  WK-finale 1992: White leidt met 14-8, maar Hendry wint met 18-14

  Twee jonge Belgen in kwalificaties

  Ook in de trommel bij de loting waren 2 jonge Belgen: de 18-jarige Julien Leclercq debuteert op 5 april tegen de 32-jarige Iraniër Soheil Vahedi (WS-90). De winnaar van de partij treft de Chinees Chang Bingyu (WS-75) en in de derde ronde is Tom Ford (WS-24) de mogelijke tegenstander.

   

  Ben Mertens, 16 jaar, neemt het op 7 april in de eerste ronde op tegen de 17-jarige Chinees Lei Peifan (WS-100). Bij winst moet hij Chris Wakelin (WS-63) partij geven. Als hij ook die horde neemt, wacht hem een duel met de Welshman Matthew Stevens (WS-34), de vicewereldkampioen van 2000 en 2005.

   

  Vorig jaar werd Mertens de jongste speler in de geschiedenis die een match won op het WK. In de eerste kwalificatieronde versloeg hij James Cahill (WS-88) met 6-2. In de tweede moest hij met 6-4 buigen voor Sam Baird.

   

  In 2012 werd Luca Brecel de jongste WK-deelnemer in de geschiedenis. Hij was toen 17 jaar en 45 dagen oud. Voor Mertens, in oktober 16 geworden, is het de laatste kans om hem de loef af te steken.

   

  Brecel (WS-47) is rechtstreeks geplaatst voor de derde ronde. Daarin krijgt hij Ben Hancorn (WS-113), de Oostenrijker Florian Nüßssle of Mark King (WS-50) als tegenstander. In de vierde en laatste ronde zijn Mitchell Mann (WS-84), de Noord-Ier Robbie McGuigan, de Chinees Chen Zifan (WS-81) en Stuart Bingham (WS-16), de wereldkampioen van 2015, zijn mogelijke tegenstanders.

   

  Het WK snooker vindt van zaterdag 17 april tot maandag 3 mei in het Crucible Theatre van Sheffield plaats. De kwalificaties gaan maandag 5 april van start in het English Institute of Sport in Sheffield en duren tot woensdag 14 april. De eerste drie ronden worden naar best-of-11-frames gespeeld. Vanaf de vierde ronde wordt het best-of-19-frames.