Opmerkelijk: Braziliaanse competitie zet limiet op aantal trainersontslagen

  De spelers van landskampioen Flamengo gooien trainer Rogerio Ceni de lucht in.

  De Braziliaanse voetbalbond CBF wil een limiet zetten op het aantal trainersontslagen in de eerste afdeling. Elke ploeg zal in het seizoen 2021 van de Braziliaanse Série A maximaal 1 keer van coach mogen wisselen. 

  Trainersontslagen in het voetbal, het is in vele competities - waaronder de Belgische - gemeengoed geworden. Om die bedenkelijke tendens tegen te gaan, grijpt de Braziliaanse voetbalbond in.

   

  In het komende seizoen in de Série A, dat eind mei van start gaat, zal een trainer hoogstens twee ploegen per jaargang mogen leiden. Clubs mogen ook slechts eenmaal van coach wisselen. 

   

  Als een team toch een einde maakt aan de samenwerking met de tweede trainer, moet iemand overnemen die al minstens zes maanden bij de club actief is. Het kan dan bijvoorbeeld om een jeugdtrainer of assistent gaan. Indien de coach zelf zijn ontslag indient, geldt de limiet niet.     

   

  "Dit is een grote stap voorwaarts voor het Braziliaanse voetbal, niet alleen voor de clubs maar ook voor de trainers", verklaarde CBF-voorzitter Rogério Caboclo. "De maatregel luidt het einde in van de stoelendans bij de coaches in Brazilië."