Vertonghen: "Als je minder speelt en toch wint, ben je ook een topploeg"

  De Rode Duivels bleven rustig na een vroege achterstand.

  De Rode Duivels zijn zonder kleerscheuren aan de WK-kwalificatiecampagne begonnen. Ze hielden het hoofd koel en wonnen zonder veel extra glans tegen Wales (3-1). Achteraf werd vooral de volwassen reactie van de ploeg na de tegengoal geprezen. 

  Martinez: "Tevreden over persoonlijkheid en maturiteit"

  "We wisten dat het geen makkelijke match zou worden, maar het werd nog moeilijker na die tegentreffer. Het leek een perfecte match te worden voor een bezoekende ploeg", begon bondscoach Roberto Martinez op zijn persconferentie.

   

  "De omstandigheden en het veld waren niet goed, er waren geen fans en bij de eerste actie kon Wales scoren. Dan kan je twee dingen doen: de nederlaag aanvaarden of persoonlijkheid en moed laten zien. We hebben dat laatste gedaan."

   

  "Over die persoonlijkheid en maturiteit ben ik het meest tevreden. Iedereen had een lastige match en moest zijn wil om te winnen laten zien. Lukaku ging mee verdedigen, De Bruyne nam de leidersrol op zich, Tielemans en Dendoncker maakten hun meters, de verdediging was kalm, Courtois nam goeie beslissingen, ..."

   

  "Dit was niet onze beste prestatie, maar punten zijn belangrijk. We hebben ons niet laten gaan na de tegengoal. Het ging vanavond minder om wat we doen met de bal en meer om andere kwaliteiten."

  Het ging vanavond minder om wat we doen met de bal en meer om andere kwaliteiten

  Thomas Vermaelen werd gewisseld aan de rust. "Hij is niet geblesseerd. Dat was het plan. Ik wou hem een kans geven om betrokken te zijn en het was alsof hij nooit is weggeweest. Maar ook Denayer is uitstekend ingevallen."

   

  Hij kreeg ook nog een korte vraag over Eden Hazard. Klopt het dat hij aanwezig is in het basecamp? "Hij werkt hier met de medische staf, samen met Real Madrid. Maar hij hoort totaal niet bij de groep."

  Vertonghen: "We weten dat we zelf minstens een keer gaan scoren"

  Schrok Jan Vertonghen even na de tegengoal? Had hij een déjà vu? "Neen, echt niet. Die EK-match is al lang geleden, dit was ook geen revanche. We hebben sindsdien heel veel stappen gezet en we zijn veel completer en rustiger."

   

  "We hebben vooral vertrouwen in eigen kunnen. We slikken relatief weinig goals dus die achterstand was even wennen. Maar we hebben het vertrouwen dat we altijd minstens een keer gaan scoren. Dat is klasse die we voorin hebben. Het is geweldig om met die gasten samen te spelen. Dat hebben we in kleedkamer ook gezegd. Ze zijn wereldklasse."

   

  "Dit was zeker niet onze beste match, maar als je ook die kan winnen, ben je ook een topploeg."

   

  Wat vond Vertonghen van de prestatie van Leander Dendoncker? "Goed. Axel Witsel vervangen is niet makkelijk, hij is een van de beste Duivels van de laatste jaren. Maar Dendoncker en Tielemans kennen elkaar goed en ze hebben een goeie connectie."

  De spelers voorin zijn van wereldklasse. Het is geweldig om zo te spelen.

  Tielemans: "Hebben offensieve spelers goed benut"

  "We panikeerden niet na die tegengoal", gaf ook Youri Tielemans aan. "Iedereen heeft heel veel ervaring op het hoogste niveau. Dat voel je meteen."

   

  "We wisten dat Wales een goede en gevaarlijke ploeg is. We hebben goed verdedigd. We hebben veel goeie offensieve spelers en die hebben we benut. We scoren drie keer. Zo moeten we het houden."

   

  Of het leuk was om nog eens met Dendoncker te spelen? "Natuurlijk, heel leuk. Het is goed gelukt en als je wint is het altijd tof."

   

  Tsjechië scoorde 6 keer tegen Estland. Denken de Duivels daar al aan? "Tsjechië is een degelijke ploeg, zeker. Ik ken een paar spelers uit de Premier League. Dat zijn heel fysieke spelers en we moeten ze dus tegenhouden. Het wordt zeker een moeilijke match maar we zullen klaar zijn."

  Lees ook: