Loena Hendrickx plaatst zich voor vrije kür op WK kunstschaatsen in Stockholm

  De 21-jarige Hendrickx is bezig aan een uitstekend seizoen en dat na enkele jaren blessureleed.

  Loena Hendrickx heeft zich op het WK kunstschaatsen in Stockholm geplaatst voor de vrije kür van komende vrijdag. De 21-jarige schaatste naar een knappe 10e plek in de korte kür.

  Hendrickx,  die haar eerste groot kampioenschap in 3 jaar schaatst, begon feilloos aan haar korte programma. Onze landgenote had alles onder controle, tot ze plots onderuitging. Toch leek het slippertje haar niet te deren, want al snel herstelde ze zich om vervolgens met een sterke pirouette te eindigen.

   

  Met een score van 67,28 punten zette het Belgische talent uiteindelijk een zeer knap resultaat neer. Het is dan ook haar beste korte kür tot nu toe op een groot toernooi (EK, WK of Olympische Spelen).

   

  Ze werd 10e (op 39 deelneemsters) met die score en is daarmee geplaatst voor de vrije kür later deze week met de beste 24. Daarin kan ze nog proberen om enkele plaatsjes op te schuiven.

   

  De prestaties van Hendrickx in Zweden doen alvast het beste vermoeden voor de toekomst. Het WK-toernooi is namelijk zeer sterk bezet, aangezien er ook olympische tickets op het spel staan.  

   

  Een plaatsje op de Winterspelen in Peking is dus nog steeds binnen handbereik. Al zijn de de internationale criteria om een plaatsje te bemachtigen vrij complex, waardoor er toch wat rekenwerk bij komt kijken.

   

  Het is het 4e WK voor Hendrickx: ze was 15e in 2017, 9e in 2018 en 12e in 2019.

  Na de korte kür leidt de 16-jarige Russin Anna Sjtsjerbakova (81 ptn) voor de Japanse Rika Kihira (79,08). Met Elizaveta Toektamisjeva (78,86) staat de wereldkampioene van 2015 uit Rusland op drie.

  "In 1e instantie wat ontgoocheld, maar achteraf toch tevreden"

  Broer en coach Jorik Hendrickx was tevreden ondanks de schuiver: "We gingen voor een foutloze kür, maar dat is helaas niet gelukt. Loena was in eerste instantie wel wat ontgoocheld omdat ze in goeie vorm is en ze wist dat ze een goede prestatie kon neerzetten. Ze wilde boven haar niveau uitstijgen."

   

  "Die val bij de drievoudige flip heeft haar wat punten en een plaats gekost. Maar toen we nadien de evaluatie maakten van de juryscores, mogen we echt wel tevreden zijn met de kwaliteit van de andere elementen. Kunstschaatsen is meer dan 1 sprong."

   

  "Ik denk dat de schaatsvaardigheid, de andere sprongen en de pirouette van een heel sterk niveau waren, waar ze van +3 tot +5 heeft gekregen. Ik denk dus dat we tevreden mogen terugkijken, zeker naar de plaats. Ze staat momenteel 10e. We hopen nu dat ze vrijdag met een goed gevoel van het ijs kan komen.""