Waarom Walem en geen vrouw bij RSCA Women? "De vijver is nog niet zo groot"

  Johan Walem werd deze week voorgesteld als nieuwe trainer van de Anderlecht-vrouwen.

  Het vrouwenvoetbal zit de laatste jaren in de lift, maar waar blijven de vrouwelijke trainers? Zijn de geesten niet rijp? Of zijn de vrouwelijke trainers niet klaar? "De vijver aan vrouwelijke trainers is nog niet zo groot. Het vrouwenvoetbal gaat stap per stap", zegt Heleen Jaques, die volgend jaar zelf begint aan een trainerscarrière.

  Anderlecht stelde dinsdag Johan Walem voor als nieuwe trainer van het vrouwenteam. Dat de dominante club in de Belgische vrouwencompetitie een grote naam strikt voor de job, lijkt een positief signaal.

   

  Maar was het aanstellen van een vrouwelijke trainer niet nog een krachtiger signaal geweest? "Ik vind het zeker geen onlogische keuze", zegt Heleen Jaques, die zelf bijna 100 interlands voor de Red Flames speelde. 

   

  "Je mag niet vergeten waar het vrouwenvoetbal vandaan komt en de keuze voor een grote naam bewijst vooral dat Anderlecht het project niet wil laten verwateren. Dat is het belangrijkste."

   

  "De vijver aan vrouwelijke trainers is ook nog niet zo groot. Die ontwikkeling moet stap voor stap gaan. Zo gaat het met alles in het vrouwenvoetbal."

  Doelstelling 8 procent: Wullaert en co volgen snelcursus

  Het aantal meisjes dat voetbalt stijgt en het vrouwenvoetbal krijgt meer aandacht van de media, maar de vijver aan vrouwelijke trainers moet inderdaad nog aanzwellen. 

   

  Vrouwen maken 8 procent uit van de actieve voetbalspelers in België, maar vertegenwoordigen slechts 4,4 procent van het trainerscorps. Tot 3 jaar geleden zouden zelfs maar 4 Belgische vrouwen een UEFA A-diploma hebben gehad. Zo een diploma is nodig om in de vrouwelijke hoogste klasse (Super League) te mogen coachen. 

   

  Er wordt ondertussen wel bewust aan gewerkt met kleine en grote initiatieven. Zo wordt net als aan de Rode Duivels ook aan de Red Flames een verkorte cursus aangeboden om het UEFA A-diploma te halen. En net als bij de mannen hapten heel wat vrouwen toe: onder meer Tessa Wullaert, Janice Cayman, Tine De Caigny, Ella Van Kerkhove en Julie Biesmans. 

   

  Op een lager niveau is Voetbal Vlaanderen, dat de trainerscursussen organiseert, zich bewust dat het de cursussen aantrekkelijker moet maken voor vrouwen en dat het belangrijk is om vrouwenvoetbal actief te tonen in de beeldvorming rond voetbal. Bijvoorbeeld in promofilmpjes. 

   

  De doelstelling is om ook naar 8 procent vrouwen te gaan in de trainerscursussen, klinkt het bij Voetbal Vlaanderen. Om het huidige percentage te verdubbelen zal nog een lange weg afgelegd moeten worden, maar met 5,1 procent vrouwelijke cursisten dit jaar is toch al de goede afslag genomen. 

  Opstap naar vrouwelijke bondscoach?

  In Nederland, Duitsland en Frankrijk is de bondscoach van de nationale vrouwenploeg een vrouw. In België verlaat de enige vrouwelijke trainer in de Super League na dit seizoen haar club White Star Woluwe. 

   

  Audrey Demoustier wordt volgend seizoen de assistent van Ives Serneels bij de Red Flames en T1 bij de Red Flames U17. Het is misschien een opstap naar een vrouwelijke bondscoach?

   

  "Ik denk niet dat het echt belangrijk is dat mannenploegen door mannen worden getraind en vrouwenploegen door vrouwen. Ideaal zou een mix zijn van mannen en vrouwen in elke staf. Mannen en vrouwen leggen andere accenten en die kunnen elkaar aanvullen", zegt Heleen Jaques.

  Ik denk niet dat het echt belangrijk is dat mannenploegen door mannen worden getraind en vrouwenploegen door vrouwen. Ideaal is een mix in elke staf.

  Heleen Jaques

  Zelf stopt Jaques na dit seizoen als speelster om onder meer T1 van de Red Flames U16 en assistent bij de Red Flames U23 te worden.


  Daarvoor is ze haar UEFA A-diploma aan het opfrissen op dit moment. Ze deed stages bij de U15 van STVV en de U17 van OHL. Bij de jongens wel te verstaan. "Ik merk wel een verschil met meisjes. Meisjes luisteren beter, maar als je meisjes te hard aanpakt, blijft dat ook vaker in hun hoofd hangen."


  "Jongens hebben het moeilijker met concentratie. Of ze minder goed luisteren omdat ik een vrouw ben? Ze testen je in het begin wel wat, maar ik ben niet iemand die me daar makkelijk in laat doen. Zodra ze dat voelen, loopt het normaal."