Hoe staan de Rode Duivels ervoor? 7 stellingen voor Peter Vandenbempt

  Er komen cruciale maanden aan voor de Rode Duivels, met niet alleen de WK-voorronde die vandaag van start gaat, maar vooral met het EK in de zomer en later nog de ontknoping van de Nations League als toetje. Hoe liggen de kaarten op dit moment voor onze nationale ploeg? Peter Vandenbempt maakt de balans op.

  Stelling 1: de kwalificatie voor het WK wordt een eitje

  België bepaalt vooral zelf of het moeilijke of makkelijke matchen worden in de WK-voorronde, door het niveau dat de Duivels halen. Als België zijn normale niveau haalt, dan zijn het 3 overwinningen tegen Wales, Tsjechië en Wit-Rusland. Zo eenvoudig is het.

   

  Wit-Rusland is gewoon een zeer matige ploeg, van het niveau van Letland of Estland. In principe zijn zij kanonnenvlees voor de Belgen. Van Wales verwacht ik het meeste tegenstand. Zij zijn toch naar het hoogste niveau van de Nations League gepromoveerd.

   

  Je moet het deze generatie wel nageven dat ze altijd gemotiveerd is, ook tegen de kleinere landen. Dat is de verdienste van Roberto Martinez, dat hij de jongens uit de Premier League of van Real Madrid toch altijd zo scherp krijgt. Er is slechts af en toe een uitschuiver, zoals die eerste helft tegen San Marino bijvoorbeeld.

  WK-kwalificatie UEFAWK-kwalificatie UEFA Groep E speeldag 10

  Stelling 2: Martinez moet van deze matchen profiteren om te experimenteren

  Hij zal door de omstandigheden moeten roteren, maar experimenteren zal hij zeker niet doen. Dat doet Martinez slechts hoogst zelden, bijvoorbeeld voor een oefenmatch.

   

  De bondscoach neemt elke tegenstander ernstig. We moeten ook niet onnozel doen, het gaat hier om een WK-kwalificatie. Het is belangrijk dat België eerste wordt en niet via de achterdeur van de play-offs naar het WK moet. Hij zal de best mogelijke ploeg opstellen en dat is logisch.

   

  Het experimentele karakter zit erin dat hij niet al zijn internationals 3 interlands zal laten spelen. Zo mogen de spelers die in Duitsland spelen al niet mee naar Tsjechië. Hij zal dus moeten switchen. Maar enkel om die reden.

  Stelling 3: het EK wordt de laatste kans voor deze generatie

  De originele gouden generatie is eigenlijk al aan het vervellen, want er zijn al jongens afgevallen, zoals een Kompany, Fellaini en Dembélé én er zijn jongens bijgekomen, zoals een Tielemans, Thorgan Hazard of Castagne.

   

  De volledige gouden generatie heeft in Frankrijk en Rusland haar kansen gemist om te oogsten. Maar de huidige generatie krijgt nog 2 kansen. Al moet ik van Martinez 3 zeggen, want hij rekent de Nations League erbij.

  Stelling 4: de Duivels hebben een fitte Eden Hazard nodig om het EK te winnen

  Ik vind dat er veel te veel gespeculeerd wordt over Eden Hazard. We kunnen daar niets zinnigs over zeggen. Het kan zijn dat hij helemaal fris zal zijn voor het EK, omdat hij 2 jaar nauwelijks gevoetbald heeft. Maar het kan ook zijn dat hij matchritme tekort zal komen, omdat hij hoogstens nog een paar matchen zal spelen. En als hij fit is, zal hij dan niet hervallen? De slotsom is: wait and see. Wij kunnen enkel kaarsen branden.

   

  We doen het al 1,5 jaar zonder Hazard, er zijn meer dan oplossingen genoeg. Met Carrasco of Mertens. Of De Bruyne doorschuiven. Ook Trossard is een interessante optie om te proberen.

   

  Ook zonder Hazard mag het geen probleem zijn om de kwartfinales te halen. Zelfs zonder Witsel moet dat lukken. Maar is dat voldoende om ook mee te doen voor de titel?

   

  We moeten ook nog zien of de vernieuwde defensie goed genoeg is om in een kwartfinale of verder tegen een topland te winnen. Het afscheid van Kompany heeft toch voor een kratertje achteraan gezorgd in vergelijking met Rusland. Al hebben de vervangers het ook nog niet kunnen tonen in een topmatch.

  Stelling 5: de defensie is het zorgenkind van de Duivels, ook voor de toekomst

  Ik zal niet zeggen dat de verdediging zwak is, want er staat sowieso een keeper van wereldklasse achter. En dat voor nog een aantal jaar. Maar als je het vergelijkt met het middenveld en de aanval is dat wel het compartiment dat het eerst veranderd moet worden.

   

  We zullen er ons sowieso mee moeten verzoenen dat wat komt, minder zal zijn. Maar als Zinho Vanheusden fit blijft en een solide verdediger wordt bij Inter of elders in de Serie A, dan is dat wel iemand waar je je verdediging rond kunt bouwen.

   

  Toch kun je hem niet de missing link noemen voor het EK (hij is er meer dan waarschijnlijk niet bij door een kruisbandblessure, red). Op het absolute topniveau, de Champions League of een EK, is hij ook nog niet getest.

   

  Maar hij was er zeker altijd bij geweest. En ik zie meer potentieel in Vanheusden dan in Boyata, ook al deed die het prima op het WK. Maar Boyata is niet van het niveau-Kompany. Terwijl Vanheusden het in zich heeft om een heel goeie internationale verdediger te worden.

  Stelling 6: Castagne moet de voorkeur krijgen op Meunier

  De Meunier van nu is gewoon niet goed genoeg. En Castagne is wel heel goed. Voor mij is dit een no-brainer.

   

  De verdiensten van Meunier bij de nationale ploeg kunnen niet overschat worden. Hij heeft zich ongelooflijk ontwikkeld. Maar hij heeft een heel moeilijk seizoen. Hij liet slechts heel zelden de beste versie van zichzelf zien.

   

  Castagne daarentegen heeft dat wel getoond. Bij Leicester City, een van de allerbeste clubs in de Premier League. Bovendien heeft hij nog nooit ontgoocheld bij de nationale ploeg.

  Stelling 7: het maakt niet uit wat Batshuayi bij zijn club doet

  Als nummer 2 achter Lukaku kies ik toch voor Batshuayi. Vreemd genoeg. Op basis van wat hij altijd al presteerde bij de nationale ploeg. Ook al speelt of scoort hij niet bij zijn club, om een of andere onverklaarbare reden slaagt hij daar toch steeds in bij de Rode Duivels.

   

  Batshuayi is onze beste afwerker. Lukaku heeft enorme stappen gezet wat dat betreft en doet nu misschien niet meer onder. Maar technisch gezien blijft Batshuayi een fenomenale afwerker.

   

  Ik denk dat Martinez ook nooit aan hem zal twijfelen. Net omdat hij met zijn statistieken in de buurt komt van de allergrootsten als het op doelpunten per minuut aankomt.