Romano Mussolini, achterkleinzoon van Il Duce, tekent profcontract bij Lazio

  Romano Floriani Mussolini, de achterkleinzoon van de Italiaanse dictator Benito Mussolini, heeft zijn eerste profcontract ondertekend bij Lazio. De club wordt vaak gesteund door supportersgroepen die het fascisme of neonazisme verheerlijken.

  "Ik ben erg blij dat ik mijn eerste profcontract heb ondertekend bij SS Lazio en dat ik nog drie jaar in dit shirt mag spelen," schreef hij op zijn pagina. Op Instagram staat Romano onder de naam van zijn vader, Mauro Floriani, ingeschreven.

   

  Romano Floriani Mussolini, afkomstig uit de jeugdacademie van Lazio, is de zoon van Alessandra Mussolini, kleindochter van Benito Mussolini (1883-1945), die in 1919 de eerste fascistische militie oprichtte.

   

  Keltische kruisen, apengeluiden, fascistisch gesalueer en foto's van Anne Frank: in 2017 werden de "ultra's" van Lazio geclassificeerd als extreemrechts door hun racistische en antisemitische acties. 

   

  Onder de "ultra's", die nu de Curva Nord (de noordelijke hoek van het Olympisch Stadion) bezetten, zijn de "Irriducibili", een beweging opgericht in 1987, het bekendst.

   

  De club treedt steeds harder op tegen fascisme bij de supporters. In januari 2020 had Lazio van 16 fans, die tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Rennes een fascistische groet hadden gebracht, geëist dat ze de opgelegde boete van UEFA mee zouden betalen.