Nederlandse voetbalbond ziet "concreet en positief perspectief" voor fans in stadions

  Het coronavirus lijkt weer keihard toe te slaan, maar in Nederland hebben ze toch nog een roze bril gevonden. De Nederlandse voetbalbond KNVB verwacht namelijk dat tijdens de laatste speeldagen van dit seizoen in het betaalde voetbal weer publiek welkom is in de stadions. "De weg naar publiek in de stadions ligt open."

  De voetbalbond baseert zich op de uitspraken van coronaminister Hugo de Jonge, die op een persconferentie zei dat vanaf mei met gebruik van toegangstests en de CoronaCheck-app weer in beperkte mate iets mogelijk is.

   

  "Nog niet eerder werd er zo concreet en positief perspectief geboden. Voor de competities in het betaald voetbal betekent dit in elk geval dat in de Eredivisie dan nog vier en in de Keuken Kampioen Divisie nog drie speelrondes plus play-offs met (beperkt) publiek gespeeld kunnen worden dit seizoen", aldus de KNVB in een verklaring die is opgesteld met de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. 

   

  "De weg naar publiek in de stadions ligt dus open en we zijn hier klaar voor."

  Zaterdag volgt een test bij interland van Oranje

  Bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal zaterdag in Amsterdam tegen Letland wordt geëxperimenteerd met 5.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA. 

   

  Zij moeten vooraf een sneltest doen en aan de poort van het stadion via een app laten zien dat ze negatief hebben getest op het coronavirus. De Jonge noemde de voorgaande Fieldlab-experimenten "behoorlijk geslaagd" en laat honderd teststraten "uit de grond stampen". 

   

  Vanaf april moeten daarin dagelijks 100.000 tests kunnen worden afgenomen. Volgens De Jonge moet dat ertoe leiden dat vanaf mei meer dingen mogelijk zijn.

   

  "Je maakt een testafspraak, je laat de uitslag inlezen op de app en met een groene vink kan je dan naar binnen", zei De Jonge. "Zo proberen we dingen weer mogelijk te maken."

   

  Aan het begin van het huidige voetbalseizoen werden nog bijna 130 wedstrijden gespeeld met beperkte aantallen toeschouwers in de stadions. Volgens de KNVB verliep dat zonder problemen. 

   

  "Alle spelers en clubs en de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de KNVB kunnen niet wachten om weer supporters in de stadions te horen. Zoals eerder gezegd: betaald voetbal draait om het publiek, we kunnen en willen niet zonder."