VIDEO: Adembenemende waaghalzerij van de freeriders in Xtreme Verbier

  Kristofer Turdell werpt zich vanaf een klif.

  In Verbier (Zwi) is de jaarlijkse grote finale van het freeride-seizoen afgewerkt. Zowel in het freestyle skiën als snowboarden toonden de grootste waaghalzen hun kunstjes in een afdaling vanop een bergkam.

  Freeriders zijn aanhangers van het zuivere skiën of snowboarden. Met hun skilatten of board klimmen ze eerst naar de top van een of andere berg om vervolgens als een vrije vogel weer naar beneden te komen, ondertussen allerlei kunstjes vertonend.

   

  Door de vele sneeuw was voor de traditionele finale van het seizoen in Zwitserland, de Xtreme Verbier, het startpunt verlegd van 3.300 meter naar 3.020 meter. Dat weerhield de freeriders er niet van om enkele weergaloze trucs te laten zien.

   

  In het skiën was de Zweed Kristofer Turdell de beste van het lot, waarmee hij zich meteen ook wereldkampioen mag noemen. Ook bij de vrouwen was er een dubbelslag, voor thuisfavoriete Elisabeth Gerritzen, die voor de tweede keer won in Verbier.

  Bekijk de winnende runs van Turdell en Gerritzen

  Elisabeth Gerritzen.

  Dubbel Frans succes bij de snowboarders

  In het snowboarden slaagde de Française Marion Haerty er als eerste in om elke wedstrijd te winnen waaraan ze dit seizoen deelnam, ook in Verbier dus.

   

  Ook bij de mannen was er Frans succes, met winst voor Victor De Le Rue. "En dan te bedenken dat ik de winter begon met een gebroken schouder, terwijl alle skioorden in Frankrijk gesloten waren."

  Bekijk de winnende runs van De Le Rue en Haerty

  Victor De Le Rue en Marion Haerty.