Broer én coach Jorik over Loena Hendrickx: "Heel veel vertrouwen in een mooi resultaat"

  Loena Hendrickx

  Morgen gaan de wereldkampioenschappen kunstschaatsen van start in Stockholm. Ons land heeft met Loena Hendrickx een outsider in de gelederen, al tempert Jorik Hendrickx, voormalig topkunstschaatser, broer én coach van Loena, de verwachtingen: "We moeten werken richting haar beste prestatie ooit, maar een top 5-notering is niet realistisch."

  Loena Hendrickx is een van de beste kunstschaatsters die ons land rijk is. De nog maar 21-jarige Hendrickx heeft al een een mooi palmares bijeen geschaatst met onder andere een 16e plaats op de vorige Olympische Winterspelen, 9e op het WK en een 5e stek op het EK.

   

  Maar de ene na de andere blessure hield het jonge schaatstalent lang weg van het ijs en remde haar groei. Nu staat ze er toch opnieuw. Vorige maand maakte Hendrickx na 5 maanden zonder competitie haar rentree en dat deed ze in stijl: ze schreef de Challenge Cup van Den Haag op haar naam en toonde toen al haar WK-vorm.

   

  Loena is de jongere zus van Jorik Hendrickx die sinds vorig jaar ook haar coach is. Hij heeft veel vertrouwen in zijn zus, maar grote voorspellingen doet hij liever niet: "Ik hoop gewoon dat ze haar sessies op trainingen dit WK kan evenaren en dan mogen we zeker tevreden zijn."

   

  "Als ze het niveau kan halen dat ze in Den Haag heeft laten zien, dan mogen we zeker iets moois verwachten", is Jorik Hendrickx overtuigd.

   

  "Ook de voorbereiding was deze keer heel goed. De voorbije jaren sukkelde ze heel veel met blessures, maar dit seizoen hebben we heel mooi kunnen starten in oktober. De conditie is op peil en ik denk echt dat ze er klaar voor is."

  Heel veel vertrouwen dat Loena iets moois zal neerzetten"

  Het zelfvertrouwen van Loena Hendrickx heeft na de overwinningen in Boedapest (na maandenlang blessureleed) in oktober en Den Haag van vorige maand zeker een boost gekregen, dat merkt haar broer ook.

   

  "De wedstrijd in Boedapest was voor haar heel emotioneel na die lange periode van afwezigheid" weet hij. "Ze had toen echt het gevoel dat ze er terug stond. De wedstrijd in Den Haag heeft gewoon vormbehoud getoond en daar heeft ze zeker vertrouwen uit geput."

   

  Door die 2 knappe overwinningen wordt Loena Hendrickx nu ook internationaal opgemerkt en ook Jorik Hendrickx ziet dat: "Ik lees veel artikels en ik volg ook enkele liveblogs en daar wordt Loena wel een aantal keer vermeld."

   

  "Daar schreven ze dat ze de terugkeer van Loena niet hadden verwacht en toen dacht ik: "We zijn er toch maar weer geraakt". Ze heeft er enorm hard voor geknokt en ze haalt opnieuw een zeer hoog niveau. Ik heb heel veel vertrouwen dat ze morgen iets moois kan neerzetten".

  Factor corona

  Er is ook nog zoiets als de "factor-corona" en die heeft ervoor gezorgd dat er weinig wedstrijden konden doorgaan. Op die manier is het niet altijd makkelijk om de concurrentie goed te kunnen inschatten.


  "Uit ervaring weet ik dat sommige schaatsers wedstrijdritme nodig hebben om op niveau te komen. Maar kunstschaatsen is een mentaal spelletje: je kan heel goed voorbereid zijn, maar je moet op die 2 à 3 minuten alles geven en je kan je geen foutje veroorloven en dat vergt een enorm grote focus."


  Verder zorgt corona er ook voor dat er geen publiek aanwezig kan zijn in de schaatsarena en ook dat is volgens coach Hendrickx een heel ander gegeven.

   

  "Als er duizenden mensen je aanmoedigen, giert de adrenaline door je lijf en dat geeft je een extra boost om nog beter te presteren. Sommige atleten hebben dat echt nodig en dat is toch anders", besluit Jorik Hendrickx

  Bekijk hier de reportage over Loena Hendrickx van vorige maand in Sportweekend: