KBVB pakt discriminatie in jeugdvoetbal aan met actieplan "maar ook sancties moeten omhoog"

  Discriminatie is een groot probleem in het jeugdvoetbal, dat is nog eens gebleken uit een onderzoek van de KU Leuven op verzoek van de KBVB. Maar liefst 37% van de jeugdspelers is in de afgelopen twee jaar slachtoffer geworden van discriminatie. "Het is 5 voor 12. We willen een positief voetbalklimaat", reageert Hedeli Sassi van de KBVB.

  De cijfers zijn verontrustend. Spelers tussen 10 en 20 jaar krijgen te maken met alle vormen van discriminatie: ze worden gepest of uitgesloten om hun huidskleur, gewicht, geslacht, religie, geaardheid of lichamelijke beperkingen. Hedeli Sassi, verantwoordelijk voor de sociale projecten binnen de Voetbalbond, maakte het ook zelf mee.

   

  "Ik herinner me nog toen het bij mij een eerste keer gebeurde", vertelt hij. "Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik keek rond en ik wist niet wat ik moest doen. Als speler denk je dan: hoort dit erbij? Dat signaal mogen we absoluut niet geven."

   

  "We willen dat spelers met hun verhaal naar de trainer, naar hun ouders of naar een vriend kunnen gaan. Trainers zeggen nu soms nog: "denk aan de wedstrijd, laat je niet doen". Maar ze moeten meer doen. Daarom geven we vormingen zodat ze weten wat te ze kunnen en moeten doen. Hoe moeten ze jongeren beschermen en ondersteunen en waar kunnen ze aankloppen bij de federaties?"

   

  Die opleidingen zijn deel van het actieplan van de KBVB "Come Together". "De vijf pijlers zijn luisteren, vertegenwoordigen, opleiden, meten en communiceren. We hebben dat samen opgemaakt met 20 mensen van verschillende origines uit de voetbalwereld. We willen luisteren naar hun ervaringen. Dat is heel belangrijk want ze voelen zich nu niet altijd vertegenwoordigd."

   

  Als de 5 pijlers niet werken, is er nog de 6e pijler. "Sanctioneren. Het is 5 voor 12 en we willen een positief voetbalklimaat. De sancties moeten omhoog. Vroeger was er een schorsing van twee weken, maar dat willen we optrekken naar minimum zes maanden."

  "Aantal meldingen mag de komende jaren stijgen"

  Ook Voetbal Vlaanderen werkt, net als de Waalse vleugel, actief mee. "Elk incident is er een te veel", vertelt Nand De Klerck. "We werken aan laagdrempeligheid. We zetten vooral in op opleiding. We moeten de mensen in de clubs opleiden zodat zij de eerste lijn kunnen zijn en zodat spelers weten waar ze terecht kunnen. De drempel naar de federatie lijkt soms te groot, ook al is dat niet zo."

   

  Sinds twee seizoenen wordt er ook in de opleiding van scheidsrechters meer aandacht besteed aan het luik discriminatie. "Dat werkt. We zien vooruitgang. Vroeger was er minder ruimte voor nuance op het scheidsrechtersblad. Ze verwoorden het nu juister en schatten die situaties anders in."

   

  "We kunnen het niet alleen, ook de ouders moeten mee in dit verhaal want zij zijn toch vaak de "daders". We willen een cultuur van transparantie. Nog niet elke club in Vlaanderen heeft een aanspreekpunt, maar daar maken we werk van. We hebben clubondersteuners die overal naartoe trekken en onlangs organiseerden we nog 5 webinars."

   

  "De hoop is natuurlijk dat discriminatie verdwijnt, maar we hopen eigenlijk niet dat de cijfers van het aantal meldingen meteen dalen. De meldingen mogen de komende jaren juist stijgen, zodat we er echt iets aan kunnen doen."