Lierse K. beseft dat het volgend seizoen beter moet: "Maar blijven jong en Belgisch"

  Lierse Kempenzonen.

  Lierse Kempenzonen draait een lijkbleek seizoen in 1B, maar is door een ingreep van de Pro League toch zeker van een verlengd verblijf in de reeks. Volgend seizoen wil de club een versnelling hoger schakelen.

  Het seizoen in 1B telt nog een paar speeldagen, maar het is al enige tijd duidelijk dat Lierse Kempenzonen zich sportief niet zou kunnen redden. Gelukkig voor de club zwaaide de Pro League met haar toverstokje. Lierse K. blijft in 1B.

   

  "We weten dat ons niveau beter moet", vertelt voorzitter Luc Van Thillo. "Dit is een zeer moeilijke reeks en we hadden pas op het laatste moment zekerheid dat we in deze reeks zouden belanden. We wilden wel versterkingen halen, maar een aantal spelers durfde daardoor de stap niet te zetten."

   

  "We hadden dus een kern voor 1e Nationale. Maar ik kan de ploeg niets verwijten, ze hebben een heel seizoen alles gegeven."

   

  Maar dit jaar kan Lierse wel al vroeg beginnen met het komende seizoen in 1B voor te bereiden. "Nu zal het wel lukken. We hebben meer ervaring nodig en zullen die gaan halen. Maar we blijven wel onze weg bewandelen: jong en Belgisch. Voor die identiteit hebben we bewust gekozen."

  We hebben ervaring nodig en zullen die gaan halen, maar we blijven kiezen voor jong en Belgisch

  Voorzitter Luc Van Thillo

  "Blij dat we een front hebben kunnen vormen met alle 1B-clubs"

  Om aan die identiteit te werken is het ook belangrijk dat de jeugd van Lierse opnieuw mag aantreden bij de elite. "Dirk Gyselinckx (technisch coördinator, red) heeft de laatste jaren fantastisch werk geleverd. We hebben enorme stappen gezet en dit is echt verdiend", zegt de voorzitter.

   

  "We willen een plaats zijn voor jonge Belgen in het professionele circuit.  Lierse was vroeger ook een opleidingsclub. Het is jammer dat 1B zoveel veranderd is en dat jongeren nu amper nog kansen krijgen."

   

  Hoe 1B er komend seizoen zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. Wat is het standpunt van Lierse K.? "We hebben als 1B-club maar 1 stem in de Pro League, dus dat weegt niet zwaar door. Maar we zijn blij dat we een front hebben kunnen vormen met alle 1B-clubs onder leiding van Harm van Veldhoven."

   

  "Van ons mogen er belofteteams in 1B, maar niet meer dan 4. De grote clubs kunnen niet kiezen wie dat wordt en daardoor is er geen consensus. Maar er moet over de clubbelangen heen gekeken worden. 1B is op dit moment niet leuk voor de clubs en de fans. Iedereen beseft dat."

  "We halen liever Belgen dan derderangsbuitenlanders"

  Ook trainer Tom Van Imschoot heeft er vertrouwen in voor volgend seizoen. "Dat dit een lastig seizoen was, is een understatement. Iedereen kent het verhaal. We werden er plots ingegooid en dat had consequenties."

   

  "Soms hadden we te weinig kwaliteit, maar we werken ook met een heel klein budget tegenover de grote budgetten. En toch werden we niet van de mat geveegd."

   

  "Het is atypisch dat we nu al weten dat we in 1B blijven, dus voor volgend jaar zijn er geen excuses. De voorsprong die we nu krijgen, zullen we proberen te houden." 

   

  "Onze visie is wel heel duidelijk: we halen liever Belgen dan derderangsbuitenlanders. We geven jonge Belgen graag een podium en daar is 1B een goeie reeks voor."