Jasper Stuyven, the day after: "Meer druk en sterren nu? Die betaal ik met plezier"

  Jasper Stuyven was gisteren de sterkste in Milaan-Sanremo.

  Hij heeft slechts 4 uurtjes geslapen, maar Jasper Stuyven ontving onze reporter in zijn thuisbasis Monaco vandaag met een glimlach. "Ik zit nog op een wolk", vertelde de winnaar van Milaan-Sanremo. "En ik voel nu zeker geen extra druk."

  Een ontplofte smartphone, een coronaveilig tuinfeest van familieleden in Leuven en een viertal uurtjes in bed: Jasper Stuyven weet nu wat het is om een monument te winnen.

   

  "Ik zit nog op een wolk, maar ik besef het nu al iets meer dan gisteren", vertelde hij zondagmiddag aan onze reporter in Monaco, waar Stuyven resideert.

   

  "Ik had gisterenavond ook al door dat dit iets anders is dan mijn zeges in de Omloop en Kuurne, maar die grote impact neem ik erbij."

   

  Stuyven werd gisteren bestempeld als koelbloedig, slim en sterk. Welke eigenschap vond hij bepalend voor zijn triomf op de Via Roma? De winnaar aarzelt lang.

   

  Stuyven: "Als ik echt goed ben, dan neem ik de juiste beslissingen. Ik zal niet zeggen dat het de Jasper-move is, maar als ik goed ben, vind ik dat moment makkelijker. Ik was zeker sterk, maar tactisch was het ook in orde."

   

  (lees voort onder het integrale gesprek)

  "Neen, ik werd niet ongerust"

  Jasper Stuyven stond net als het gros van het peloton in de schaduw van "de grote 3", maar schoot dus met een knalprestatie naar de eerste rij. Heeft hij een signaal afgevuurd dat ook deze generatie nog op de wielerkaart staat?

   

  "Die 3 steken er echt wel bovenuit, maar ik heb al vaak gezegd dat ze niet alle koersen zullen winnen. Het is aan de tussengeneratie om er nog in te geloven. Het is zeker geen statement. Ik geloofde gewoon dat ik nog een grote klassieker kon winnen."

   

  Werd het ook tijd om te oogsten, zoals José De Cauwer in onze Facebook Live zei? "Er was veel druk na mijn overgang bij de profs, maar ik heb zelf altijd gezegd dat ik vanaf mijn 27e top zou zijn. Dat is ook zo", vertelt de 28-jarige winnaar.

   

  "Had ik graag eerder al gewonnen zoals de jongere generatie? Natuurlijk, maar ik bouw nu ook een heel mooi palmares op."

   

  Nerveus werd Stuyven naar eigen zeggen de voorbije jaren niet. "Neen, ik werd niet ongerust. Als ik had moeten wachten tot mijn jaren als dertiger, dan zou ik misschien wel nerveuzer geworden zijn."

  "Ik ben net de renner die nu ontspannen naar Vlaanderen gaat"

  Zal de wereld nu een beetje veranderen voor Jasper Stuyven? Komt er meer druk op zijn schouders? Zal hij voortaan ook meer sterren achter zijn naam krijgen?

   

  "Dat mag, doe maar", glimlacht de Leuvenaar. "Dat geeft zeker geen druk. Ik ben net de renner die ontspannen naar de Vlaamse klassiekers gaat."

   

  "Ik heb deze overwinning op zak en ik zal zeker geen extra stress hebben door meer sterren achter mijn naam of langere interviews bij de start. Als dat is wat ik moet betalen na een monument, dan doe ik dat met veel plezier."

   

  Is de carrière van Stuyven na gisteren dan al geslaagd? "Dat is een heel moeilijke vraag, want dat is voor iedereen subjectief. Je weet niet wat er nog volgt."

   

  "Ik heb bij het begin van mijn carrière geen lijstje opgesteld, maar mocht ik nu stoppen, dan zou ik zeker met een tevreden gevoel terugkijken."

  De belangrijkste zeges van Stuyven

  • 2013: 2e rit + eindoverwinning in de Ronde van Alentejo
  • 2015: 8e rit in de Ronde van Spanje
  • 2016: Kuurne-Brussel-Kuurne
  • 2017: 7e rit in de Binck Bank Tour
  • 2018: 4e rit in de Binck Bank Tour, GP van Wallonië en GP Jef Scherens
  • 2019: eindoverwinning Ronde van Duitsland
  • 2020: Omloop Het Nieuwsblad
  • 2021: Milaan-Sanremo

  Milaan - Sanremo klassement

  Lees ook: