OFFICIEEL: buitenlandse toeschouwers zijn niet welkom op Olympische Spelen

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen is er geen buitenlands publiek toegelaten. De reden: corona natuurlijk.

  Het Japanse organisatiecomité van Tokio 2020 laat geen buitenlandse toeschouwers toe voor de Olympische en Paralympische Spelen komende zomer. Die beslissing hing door de coronapandemie al lang in de lucht, maar werd vandaag officieel.

  Het Japanse organisatiecomité nam de beslissing in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité, de Japanse regering en de stad Tokio. Enkel Japanse supporters zullen de olympische sportmanifestaties mogen bijwonen. In april zal bekeken worden hoeveel.

   

  De reden is voor de hand liggend: corona. De wereldwijde pandemie noopte de 2 comités vorig jaar al tot het uitstel van de Spelen, initieel voorzien in de zomer van 2020. Maar het virus is verre van de wereld uit.

   

  Het zou onverantwoordelijk zijn om de Olympische Spelen (23 juli-8 augustus) en de Paralympische Spelen (24 augustus-5 september) met publiek te laten doorgaan.  Het is de 1e keer in de geschiedenis dat er geen buitenlandse fans toegelaten zijn.

   

  De olympiërs en hun entourage mogen vanuit de wereld wél naar Tokio reizen, maar ze moeten zich aan strenge coronamaatregelen houden. Volgens de organisatie is het mogelijk dat ook nog andere buitenlanders die deel uitmaken van de Olympische Spelen binnen mogen, denk maar aan journalisten of bestuursleden van internationale federaties.

   

  "Het spijt me heel erg voor alle olympische fans ter wereld", zei Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "We weten dat dit voor iedereen een groot offer is. Maar veiligheid staat voorop en ik weet dat onze Japanse partners deze beslissing niet zomaar hebben genomen. We zullen samen met de broadcasters proberen om de olympische sfeer toch tot bij de fans overal ter wereld te krijgen."

  Miljoenenverlies voor organisatie en Japan

  De organisatie zal door de beslissing een miljoenenverlies lijden. Alle door buitenlandse fans aangekochte tickets, ongeveer 600.000 olympische en 300.000 paralympische, zullen terugbetaald worden, aldus CEO Toshiro Muto. Een bedrag zal niet genoemd worden. 

   

  De beslissing is ook een grote klap voor het Japanse toerisme. De gemaakte hotelkosten zal de organisatie niet voor zijn rekening nemen.

  Peilingen wezen de voorbije periode uit dat een groot deel van de Japanse bevolking gezien de huidige onzekere gezondheidssituatie een voorstander is van nieuw uitstel of zelfs afstel van Spelen.

   

  Zover komt het niet, maar de Japanse regering wil met het weren van buitenlandse fans wel een signaal geven. De maatregel moet de onrust wegnemen onder de bevolking, die vreest voor een verdere verspreiding van het coronavirus. (lees voort onder foto)

  Teleurstelling in België bij BOIC en ticketingagentschap

  Eventeam, het officiële ticketingagentschap voor de Spelen van Tokio voor België en Frankrijk, kwam snel met een ontgoochelde reactie: "Wij zijn zo teleurgesteld voor alle liefhebbers van de Spelen", klinkt het.

   

  Het agentschap staat, sinds 2012 voor Frankrijk en sinds 2016 voor België, in voor de organisatie van de reizen van supporters, families van geselecteerde atleten, bedrijven en instellingen die te maken hebben met de Spelen naar elke editie van de Zomer- en Winterspelen.

   

  Het bedrijf had al ernstig te lijden onder de coronacrisis en gaf in een persbericht aan dat "deze nieuwe aankondiging niet zonder gevolgen is".

   

  Ook het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) reageerde al kort langs CEO Philippe Vander Putten: "Het is inderdaad bijzonder jammer dat de Belgische fans deze zomer niet naar Tokio zullen kunnen afreizen om de Belgische atleten aan te moedigen."

   

  "We begrijpen dat deze moeilijke beslissing werd genomen om de veiligheid van de atleten en hun omkadering, maar ook van de lokale bevolking, te kunnen garanderen."

   

  "Met de volgende Olympische Zomerspelen, die in 2024 in Parijs zullen plaatsvinden, krijgen Belgische supporters alvast zeer binnenkort een uitgelezen mogelijkheid om hun olympiërs aan het werk te zien."

  We begrijpen dat deze moeilijke beslissing werd genomen om de veiligheid van de atleten en hun omkadering, maar ook van de lokale bevolking, te kunnen garanderen.

  BOIC-topman Philippe Vander Putten