"Milaan-Sanremo is de minst eerlijke van alle klassiekers, de beste wint niet altijd"

  Greg Van Avermaet in actie tijdens Tirreno-Adriatico.

  Greg Van Avermaet (34) rijdt morgen zijn 14e Milaan-Sanremo. Verder dan een 5e plaats in 2016 kwam de kopman van AG2R-Citroën nog niet in La Primavera. Dit seizoen hoort de ervaren Belg niet bij de favorieten, maar hij legt zich zeker niet neer bij de heerschappij van de Grote Drie. "Milaan-Sanremo wordt niet altijd door de sterkste gewonnen."

  "Kans is groot dat één van de drie het wel zal halen"

  Greg Van Avermaet beseft dat Milaan-Sanremo winnen jaar na jaar moeilijker wordt. Zeker nu, met Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het peloton. "De kans is groot dat één van hen het morgen wel zal halen", denkt de kopman van AG2R-Citroën. 

   

  "Ze hebben in de Strade en Tirreno alles gedomineerd en gewonnen. Het zou me verbazen mochten ze in Sanremo niet op de afspraak zijn. Ze zijn met z'n drieën net iets sterker dan al de rest. Ik was vroeger heel explosief, zij zijn dat nog meer en kunnen hun inspanning ook langer volhouden. Ik moet langer recupereren."

   

  Toch wil Van Avermaet zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. "Sanremo is de minst eerlijke van alle klassiekers, er is dus nog hoop. Ik was hier ooit heel goed, maar ging toch zonder prijs naar huis. De sterkste wint niet altijd in Milaan-Sanremo."

   

  "Ik ga dan ook uit van mijn eigen kwaliteiten. Anticiperen is moeilijk. Wat als je dan teruggepakt wordt voor de Poggio? Dan is het ook voor niets geweest. Maar als ik zoals tijdens de Strade kan meeschuiven met een groepje zonder veel energie te verliezen, ga ik het ook niet laten liggen.

   

  Van Avermaet won nog niet voor zijn werkgever, brengt hij daar morgen verandering in? "De vorm is goed, dat geven mijn waarden ook aan. We zien wel hoe de koers verloopt. Ik verwacht niet meteen veel openingen, meestal gebeurt het toch op de Poggio."

  Milaan-Sanremo is de minst eerlijke van alle klassiekers, er is dus nog hoop. Ik was hier ooit heel goed, maar ging toch zonder prijs naar huis.

  "Sanremo is een goede training"

  Voor Van Avermaet liggen de echte doelen later in het klassieke seizoen. "De kilometers van Milaan-Sanremo in de benen hebben, is heel belangrijk met het oog op de komende wedstrijden, die me ook beter liggen. Het is dus een beetje een training morgen, maar een resultaat ga ik zeker niet laten liggen."


  Parijs-Roubaix is bedreigd, wat denk Greg Van Avermaet daarvan? "Ik hoop van niet, maar het zou jammer zijn om die wedstrijd opnieuw niet te mogen rijden. Ik hoop dat de cijfers de goede richting uitgaan en dat er kan gereden worden zonder toeschouwers langs de kant. Dat lukt in Italië en België, waarom niet in Frankrijk?"