"Mourinho krijgt zijn spelers niet meer mee in zijn verhaal, de magie is uitgewerkt"

  Zingt José Mourinho het nog lang uit bij Tottenham?

  In nauwelijks een paar maanden tijd is de euforie bij Tottenham omgeslagen in een begrafenisstemming. Zal het uiteindelijk de koffietafel blijken te zijn van coach José Mourinho? Tottenham-volger en Sporza-journalist Geert Heremans ziet het niet meer goedkomen.

  In december stond Tottenham nog aan de leiding in de Premier League, maar toen al was het spel niet goed. Alleen vloog toen alles wat Kane en Son aanraakten in doel en werd veel verdoezeld omdat de Spurs nog in alle competities meededen. Maar in 2-3 maanden tijd is alles weg.

   

  Wat het meeste opvalt, is het gebrek aan spelvreugde, aan bezieling bij de spelers. Het lijkt alsof ze naar de fabriek trekken om er een shift te draaien. Niet te geloven! Als je met zo'n mentaliteit op het veld staat, kun je geen matchen winnen.

   

  Mourinho sprak na de match tegen Dinamo Zagreb over een foute attitude bij zijn spelers, maar het is toch zijn job dat er een goeie attitude is, dat er chemie in de groep is.

   

  Het is de verantwoordelijkheid van de coach om de groep zo mee te krijgen in je verhaal, dat ze wél met de juiste mentaliteit op het veld staan. Eigenlijk gaf Mourinho met zijn opstelling al aan: het is al in de sacoche. Dat was een verkeerd signaal.

  "Een ploeg onder druk zetten, dat doet Tottenham niet meer"

  De manier van spelen bij Tottenham onder José Mourinho is totaal het tegenovergestelde van hoe de Spurs onder zijn voorganger Pochettino speelden. Toen stond Tottenham voor aanvallend voetbal met veel balbezit.

   

  Mourinho doet het tegengestelde: afwachten en na balverlies van de tegenstander proberen eruit te komen op de counter. Een ploeg onder druk zetten, heb ik onder Mourinho alleen nog maar gezien als ze in grote nood zijn, zoals in de laatste 5 minuten tegen Dinamo Zagreb of tegen Arsenal toen ze met zijn tienen vielen. Dan gaat het plots wel.

   

  De magie van Mourinho lijkt echt wel uitgewerkt. Bij Manchester United won hij nog wel de Europa League en werd hij vicekampioen, maar ook toen al was het aan het tanen. Maar nu...

   

  Als je ziet wat Pochettino met bijna hetzelfde materiaal bereikt heeft: finale van de Champions League, vicekampioen, een 3e plaats ook nog. Op het einde was het uitgewerkt, maar dan denk je dat iemand als Mourinho, met zijn ervaring, er toch nog meer kan uithalen. Alleen krijgt hij zijn spelers niet mee in zijn verhaal. Dat zie je aan alles.

   

  Kunnen jongens als Kane en Son, toch wereldtoppers, hier wel nog mee leven? Zij staan echt op een kruispunt. Ik kan niet voorstellen dat zij met plezier willen blijven.

  "30 miljoen om hem te ontslaan? Niet twijfelen"

  Er moet dus iets gebeuren bij Tottenham, alleen kost het 30 miljoen euro om Mourinho buiten te gooien. Anderzijds, als je ziet hoeveel verlies ze nu lijden door hem toch aan boord te houden, dan moet je niet twijfelen.

   

  Tottenham speelt wel nog de finale van de League Cup. Winst zou een opsteker zijn, maar het is ook máár de League Cup. Dat is te weinig.

   

  En hoe zouden ze die kunnen winnen? Tegen Manchester City, dat een straat voorsprong heeft in de competitie en samen met Bayern topfavoriet is om de Champions League te winnen. In 1 match kan veel gebeuren, maar daar geloof ik niet in.

   

  Geert Heremans

  Verslag van Dinamo Zagreb-Tottenham