Nieuwe CEO Jos Donvil: "Anderlecht werd geleid als oude, traditionele voetbalclub"

  Er ligt in Anderlecht veel werk op de plank voor Jos Donvil.

  Jos Donvil, de nieuwe CEO van RSC Anderlecht, heeft voor het eerst gesproken. Donvil is de opvolger van Karel Van Eetvelt, die amper een jaar voor de Brusselse club werkte. Na enkele maanden bij Anderlecht vindt Donvil de tijd rijp om openbaar te maken waar hij met de Belgische recordkampioen naartoe wil. "We will overcome this", zegt Donvil, die er zeker van is dat Anderlecht zijn positie van vroeger weer zal innemen.

  Wie is Jos Donvil?

  Jos Donvil is een geboren Brusselaar. Hij komt uit Sint-Agatha-Berchem en groeide op in de Vlaamse rand in Dilbeek. Daar was zijn vader voorzitter van de plaatselijke voetbalclub en daar speelde Donvil ook zelf. Hij pakte er geregeld een rode kaart. 

   

  In de huidige Anderlecht-kern leunde zijn stijl het meeste aan bij Josh Cullen, zegt hij. Daarna speelde hij nog voor Wambeek en momenteel is Jos Donvil voorzitter van provincialer Wambeek-Ternat.


  Professioneel bracht zijn loopbaan hem bij Mars, Kraft, BASE, VOO en nu dus bij Anderlecht. "Ik zou dit op lange termijn willen doen. Men heeft mij gepolst
  om CEO-ad interim te worden bij Bpost en ik heb neen gezegd."

  "RSCA geleid als een oude, traditionele club"

  Na exact een jaar zal Karel Van Eetvelt op 1 april 2021 de deur achter zich dichttrekken bij RSCA Anderlecht. Jos Donvil, die de operationele leiding bij de club al in handen had, neemt het CEO-takenpakket over.

   

  Woensdagochtend nam Donvil uitgebreid de tijd om de vragen van de vaderlandse pers over zijn functie en de situatie van Anderlecht te beantwoorden. Hij ging geen thema uit de weg.

   

  "Zodra ik hier begon te werken zag ik dat er buiten het sportieve niveau veel werk was. Anderlecht werd geleid als een oude, traditionele voetbalclub", zegt Donvil.

   

  "Anderlecht had niet de structuur zoals een professioneel bedrijf die moet hebben. We zijn een entertainmentbedrijf. Dat betekent dat er 90 minuten emotie is, ook bij mij, maar nadien is het business zoals in elk ander bedrijf."

   

  Donvil is een man van de cijfers en van het realisme. Dat hij in de huidige kern Josh Cullen aanwijst als zijn favoriete speler en uit het verleden ene René Vandereycken verraadt zijn realistische, resultaatgerichte kantje. 

   

  "Een speler die 3 miljoen verdient, dat zie ik bij ons niet meer meteen gebeuren onder het huidige management. Een speler van 8 miljoen halen op het einde van de mercato (zoals Bubacarr Sanneh enkele jaren geleden, red) ook niet. En transferdocumenten met overdreven grote commissies voor de makelaar, die ga ik niet ondertekenen."

  Anderlecht had niet de structuur zoals een professioneel bedrijf die moet hebben. 

  Jos Donvil

  "Idealiter over een drietal jaar weer financieel gezond"

  Anderlecht torst een zware financiële rugzak uit het verleden. De schuldenlast bedraagt zo’n 100 miljoen euro. Die rode cijfers wegwerken is één van de kerntaken van Donvil.

   

  "Sportief moei ik mij niet. Ik schep wel het financiële kader waarbinnen de sportieve staf kan werken. Die rugzak remt ons af."

   

  "De sportieve kosten drukken en als ploeg toch vooruitgang boeken is een lastige balans. De resultaten op het terrein spelen daar een grote rol bij. Een penalty missen of binnentrappen kan een groot verschil betekenen. Europees voetbal halen zou ons al een grote stap vooruithelpen. Dat gaat over enkele miljoenen euro's."


  "Een akkoord vinden met de aandeelhouders over een kapitaalsverhoging, wat al maanden aansleept, moet een tweede stap zijn. Op dat vlak zijn we dicht bij een oplossing, daar heb ik persoonlijk een heel goed gevoel bij."

   

  "Die twee factoren zullen bepalen hoe competitief we volgend seizoen zijn en met welke middelen we de transfermarkt op kunnen én of we van onze topspelers moeten verkopen of niet."

   

  "In het ideale geval is de club over een drietal jaar weer gezond, geen vijf jaar. Dat is realistisch. Een nieuwe grote transfer doen, zoals bijvoorbeeld met Jérémy Doku, kan ons plots ook enorm vooruithelpen."

   

  "Niet vergeten: corona heeft de club ook al miljoenen euro's gekost. De mensen die dit jaar een abonnement hadden gekocht op Anderlecht mogen dat gratis verlengen. Dat kost ook geld."

  Jos Donvil, rechts van ex-voorzitter Marc Coucke.

  "We twijfelen niet aan Kompany"

  De club financieel rendabel maken gebeurt niet van vandaag op morgen. De vraag is of de trainer van de club, Vincent Kompany, nog lang geduld kan opbrengen.

   

  Donvil: "Het verschil met andere trainers is dat Kompany aan de club denkt. Hij heeft de overtuiging om samen dit traject te doorlopen."

   

  "Hij is hier niet onaantastbaar overigens. Vincent is heel intelligent en staat open voor de input van mensen. We zitten niet in het stadium dat we aan hem twijfelen. Onze intentie is om met hem door te gaan."

   

  "We staan nu gedeeld 4e met een transferbudget dat kleiner is dan de naaste concurrenten. Dus we hebben dingen goed gedaan. Een speler als Anouar Ait El Hadj kan de club nog veel bijbrengen. Hannes Delcroix is een ontdekking die zonder zijn blessure wellicht voor het EK geselecteerd zou worden..."

  We zijn er zeker van dat we nog grote talenten zullen brengen. Er staat een resem spelers klaar om door te breken.

  Jos Donvil

  "Fundamenteel om ploeg in 1B te hebben"

  Ook de discussie om meer belofteteams toe te laten in 1B kwam in het grote kennismakingsgesprek met Jos Donvil aan bod. "We gaan er alles aan doen om dat te realiseren", zegt Donvil.

   

  De Anderlecht-jeugdacademie is dan ook een van de stokpaardjes van Donvil.

   

  "We zijn er zeker van dat we nog grote talenten zullen brengen. Er staat een resem spelers klaar om door te breken."

   

  "We zijn aan het bekijken waar we onze jeugdacademie nog kunnen verbeteren. We moeten dat  competitieve voordeel behouden nu heel wat clubs in 1A inzetten op jeugd. Daar zijn we de nummer 1 in en kunnen we een meerwaarde creëren. Dat is één van de manieren om uit de financiële put te geraken."

   

  Waar Donvil ook in wil groeien: het vrouwenvoetbal. In de Belgische competitie steekt Anderlecht er dit seizoen met kop en schouders bovenuit.

   

  "We willen nog meer inzetten op onze vrouwen en meespelen in Europa. Zo willen we de groei van het vrouwenvoetbal in ons land stimuleren", zegt Donvil. 

   

  Een goeie vervanger vinden voor trainer Patrick Wachel wordt in die optiek belangrijk. 

  "Gestemd voor 1B, niet tegen mij"

  Tot slot: de Pro League en Standard. Anderlecht is zijn zitje kwijt in de Raad van Bestuur van de Pro League. Tijdens de laatste Algemene Vergadering werd er gestemd en Harm van Veldhoven, de voorzitter van Lommel, haalde het met groot verschil tegen Jos Donvil.

   

  Donvil: "Er is gestemd VOOR 1B, niet TEGEN Jos Donvil. En dat begrijp ik. 1B moet vertegenwoordigd blijven in de Raad van Bestuur."

   

  "Club Brugge heeft er ook geen zitje meer (na het vertrek van Vincent
  Mannaert, red) en weegt toch enorm op het Belgische voetbal. Dit verandert dus niet zoveel."

   

  "Alle grote beslissingen worden in de Algemene Vergadering genomen. Ik was liever wel in de Raad van Bestuur geweest, maar het is niet het leven en de dood van Anderlecht."

   

  En over Standard: als CEO van Base, dat sponsor was van Standard, kwam Donvil in het verleden vaak op Sclessin. Dat ligt uiteraard gevoelig bij de fans van Anderlecht. 

   

  Maar Donvil is geen supporter van de Rouches, benadrukt hij. "Tijdens mijn jeugd kwam ik naar de wedstrijden van Anderlecht kijken", besluit hij.