Mathieu van der Poel: "Milaan-Sanremo is proberen niet in slaap te vallen en beslissing op Poggio"

  Mathieu van der Poel maakte indruk in Tirreno-Adriatico.

  Mathieu van der Poel is niet van plan om in Milaan-Sanremo het traditionele scenario te doorbreken. "Er zijn niet veel andere scenario's mogelijk, je moet ook geen domme dingen gaan doen", zegt de kopman van Alpecin-Fenix.

  Mathieu van der Poel is na zijn zege in de Strade Bianche en zijn nummer in Tirreno-Adriatico wellicht dé topfavoriet voor Milaan-Sanremo. Maar echt uitkijken naar La Primavera doet de Nederlandse kampioen niet.

   

  "Ik vind het niet per se een leuke wedstrijd. Je rijdt bijna 300 kilometer in het peloton en probeert niet in slaap te vallen", zegt Van der Poel. "Wat ik dan doe om me bezig te houden? Wat rond me kijken en praten met de andere renners."

   

  Van der Poel is meestal de renner die traditionele scenario's van koersen doorbreekt, maar dat mogen we zaterdag niet verwachten. "Helaas is Milaan-Sanremo een redelijk gesloten wedstrijd."

   

  "Het is bijna altijd hetzelfde scenario in Milaan-Sanremo: aanvallen op de Poggio, wegrijden met een klein groepje of sprinten met een groep van 20 of 30 renners. Ik denk niet dat er veel ander scenario's zijn om te winnen. Je moet ook geen domme dingen gaan doen."

   

  "Er zijn weinig plaatsen waar je het verschil kunt maken. Meestal moet je wachten tot de Poggio, want de Cipressa ligt te ver van de finish. En het is moeilijk om een grote kloof te slaan op de Poggio. Daarom is het ook een van de moeilijkste koersen om te winnen."

  "Of mijn team zal werken, zal afhangen van de koerssituatie"

  Als topfavoriet zal er gekeken worden naar Van der Poel en zijn team Alpecin-Fenix om te werken als er een vluchtersgroep moet ingerekend worden.

   

  Zeker na het prikje dat Wout van Aert uitdeelde na de Tirreno. "Ik weet niet of mijn ploeg zal moeten werken, dat zal afhangen van de situatie in de koers", repliceerde Van der Poel.

   

  "We zijn misschien niet het grootste team, maar als het nodig is, dan hebben we wel een team dat kan werken. Maar soms willen we ook het risico nemen om de koers eventueel te verliezen, we zijn niet het grootste team."

   

  Hoe gaat de Nederlander dan om met zijn favorietenstatus? "Ik lig daar niet echt wakker van. De kans dat je niet wint, is nog altijd groter dan dat je wel wint."

  Vorig jaar eindigde Mathieu van der Poel als 13e in Milaan-Sanremo.

  "60 jaar na mijn grootvader is mooi verhaal als ik win"

  Van der Poel is niet echt bezig met de wielergeschiedenis, maar zaterdag kan hij wel iets moois neerzetten. Morgen is het dag op dag 60 jaar geleden dat zijn grootvader Raymond Poulidor Milaan-Sanremo op zijn palmares kon schrijven.

   

  "Ik zag het passeren op Twitter of Instagram. Dat is een mooi verhaal als ik win, maar ik heb geen extra motivatie nodig. Mijn grootvader is altijd een grote inspiratie geweest voor mij en zal dat blijven tot het einde van mijn carrière."

   

  En weet Van der Poel wie de laatste Nederlandse winnaar is in Sanremo? "Vorig jaar wist ik het, maar inmiddels ben ik het vergeten. Hij heeft nog met mijn vader gekoerst? Ja, Hennie Kuiper." Kuiper won in 1985 in Sanremo.

  Lees ook: