Kris Boeckmans: "Na mijn zege in Nokere reed ik nog kilometerslang 60 km/u"

  Kris Boeckmans is nu eigenaar van Café Fringale.

  Hoe zou het nog gaan met Kris Boeckmans? Enkele maanden geleden zei hij het profbestaan vaarwel. "Ik heb nu tijd voor mijn andere passie. Iedereen zal zich welkom voelen bij mij", zegt Boeckmans, die eigenaar is van Café Fringale.

  Boeckmans: "Ik werd maar niet moe"

  6 jaar geleden stond Kris Boeckmans op het hoogste schavotje in Nokere Koerse. "Er zat die dag niets anders op dan winnen, want ik was al 2 keer 2e geëindigd in Nokere Koerse. Ik wou niet de eeuwige tweede genoemd worden."

   

  "De smalle weggetjes, de wind en Nokereberg, die wedstrijd was eigenlijk op  mijn lijf geschreven. Na de koers was ik totaal niet moe. Ik had het gevoel dat de koers nog moest beginnen."

   

  Boeckmans zat tijdens Nokere Koerse al met Milaan-Sanremo in z’n hoofd. “Na de podiumceremonie wou ik zo snel mogelijk bijtrainen. Ik heb toen achter de ploegauto van Frederik Willems gereden tot aan ons hotel in Brugge. Dat was vaak met een snelheid van 60 à 65 km/u, want we waren gehaast omdat het donker begon te worden. Maar ik werd maar niet moe."

   

  In die Milaan-Sanremo van 2015 kwam Boeckmans - in de vorm van zijn leven - ten val, nadat hij meegesleurd was door een vallende Sky-renner. 

   

  "Ik weet nog dat ik op een van de Capi op mijn gemakje mijn vestje uitdeed, terwijl de andere renners aan het lossen waren. Ik zei in het oortje dat ik me goed voelde."

   

  "Milaan-Sanremo was op dat moment de klassieker bij uitstek waarin ik in de prijzen kon rijden. Voor de Vlaamse klassiekers was mijn motor toen nog niet groot genoeg."

  "Ik voel nog de gevolgen van mijn val in de Vuelta"

  Boeckmans leek in 2015 een grote stap voorwaarts te zetten tot die noodlottige val in de Ronde van Spanje.

   

  "2 dagen voor die etappe had ik nog een bericht gestuurd naar mijn vrienden: "Ik ben echt goed aan het worden. Ik kan hier meedoen voor een ritzege." De ene dag voelde ik me de sterkste van de wereld, de andere dag was ik plots sterfelijk."

   

  "Die val was ergens wel dikke pech, maar op zich heb ik ook geluk gehad. We hebben hard moeten vechten en we zijn er nog", zegt Boeckmans, die toen 10 dagen in kunstmatig coma lag.

   

  "Tot op vandaag voel ik nog de gevolgen van die val. Mentaal en fysiek. Ik moet mijn lichaam veel meer rust geven. Als ik dat eens één dag niet doe, dan krijg ik de prijs meteen terugbetaald."

  De ene dag voelde ik me de sterkste van de wereld, de andere dag was ik plots sterfelijk.

  Kris Boeckmans over zijn zware val in de Vuelta

  "Iedereen zal zich welkom voelen in Café Fringale"

  Enkele maanden geleden zette Boeckmans een punt achter zijn wielercarrière. Hij stortte zich meteen op zijn passie voor koffie.

   

  "Als belofte had ik al plannen bedacht om iets te doen in de koffiebranche. Maar toen ik prof werd, heb ik die plannen naar het achterplan verschoven."

   

  "Ik heb ondertussen ontelbaar vele kilo's koffie gebrand. Na heel wat experimenteren heb ik nu zelf 2 smaken op de markt gebracht. Het zijn 2 zachte koffies. De ene is wat zuurder van smaak, de andere wat zoeter."

   

  Boeckmans maakt er een doel van om Café Fringale (zijn eigen espresso-bar) fietsvriendelijk te maken. "We zullen GPX-routes online zetten, met start en aankomst aan Café Fringale. Tijdens een koffiestop zullen de fietsen ook veilig gestald kunnen worden."

   

  "Als renner heb ik vaak gemerkt dat fietsers niet welkom zijn in cafés. Wanneer we onze fiets voor het café zetten, hoorden we al te vaak: "Doe die fiets weg, we willen geen krassen." Wij verzorgden onze fiets nochtans en konden er geen krassen mee maken."

   

  "Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in mijn café. Of het nu om een fietser, wandelaar of koffieliefhebber gaat. Iedereen zal zich op zijn gemak voelen."

  Van de fiets naar de koffie: Kris Boeckmans stort zich op zijn andere passie