Basketcoryfee “Van Kers” over bekerfinale: “Mechelen? Ik blijf Willebroek zeggen”

  Lucien Van Kersschaever (82) moet de bekerfinale thuis volgen vanuit zijn zetel.

  Oostende en Kangoeroes Mechelen staan morgen tegenover elkaar in de bekerfinale van het basketbal. Lucien Van Kersschaever is ex-speler en -coach van beide clubs, al moet dat meteen genuanceerd worden: Van Kers trainde en speelde voor Racing Mechelen. “En dat Mechelen dat ik gekend heb, is natuurlijk niet wat het vandaag is. Ik blijf Kangoeroes Willebroek zeggen.”

  Lucien Van Kersschaever is intussen al 82 jaar. Twee jaar geleden kreeg hij nog een Lifetime Achievement Award, volkomen terecht als je zijn palmares bekijkt. Dat raakte vooral gevuld tijdens zijn periode als coach van Racing Mechelen, met 7 titels en 4 bekers.

   

  De naam Mechelen prijkt nu voor het eerst sinds 1994 opnieuw op de affiche van de bekerfinale. “Maar die naam Mechelen hoor ik eigenlijk niet graag, dat is Willebroek." 

   

  "Het is natuurlijk wel goed dat er zo weer basketbal gespeeld wordt in Mechelen. Maar de voorzitter van Willebroek had gehoopt: ik ga naar Mechelen en zal zo dat etiket, die glorie van Mechelen, overnemen. Maar dat kan je niet overnemen. Mechelen is weg, dat is gedaan.”

  Die glorie van Mechelen overnemen dat kan niet. Mechelen is weg, dat is gedaan.

  Lucien Van Kersschaever

  Geen voorkeur voor wie wint

  De bekeraffiche dit jaar zorgt dus niet voor extra sentiment bij Van Kers. “Neen. Maar ik heb wel respect voor Willebroek, hé. Met sportief adviseur Tony Van den Bosch heb ik nog veel contact. En ook trainer Paul Vervaeck ken ik goed, ook hij was nog mijn assistent.”


  “Maar daarom heb ik nog geen voorkeur voor Kangoeroes. Want in Oostende heb ik negen jaar gespeeld, dat was het begin van mijn carrière. Ook voor de coach daar (Dario Gjergja, nvdr.) heb ik veel respect. Dus wie wint maakt niet uit, ik zal niet supporteren.”

  Een boon voor Mwema

  De favoriet op papier is wel duidelijk Oostende. “In de competitie wonnen ze al eens met 20 punten verschil van Mechelen (85-63 op 10 februari, red). Maar in zo’n finale kan alles natuurlijk.”

   

  Welke spelers steker er voor Van Kers bovenuit? “Bij Kangoeroes heb je Loubry. En bij Oostende is er Djordjevic, al iets ouder en niet meer de snelheid die hij vroeger had, maar een heel slimme speler." 

   

  "En ook Gillet en zeker Mwema: goeie rebounders en goeie shotters. Voor mij is Mwema een van de beste Belgische spelers van het moment. Zowel in aanval, verdediging als rebound.”

  Jean-Marc Mwema

  Zevenvoudig bekerwinnaar

  Van Kersschaever won de beker als speler drie keer: een keer met Oostende en twee keer met Mechelen. En als coach vier keer met Racing Mechelen tussen 1987 en 1994, de glorieperiode van groen-wit. 

   

  In de bekerwinst van Oostende in 2001 had hij ook een belangrijk aandeel, Van Kers werd toen in februari onverwacht ontslagen, twee maanden voor de gewonnen finale. Maar al die cijfers doen hem niet veel.

   

  “Ik ben niet goed in cijfers, want bij mij werkt het zo: je speelt, je wint, er is een feest en ’t is gedaan, ’t is voorbij. Je moet meteen al denken aan de volgende wedstrijd en kan er niet bij blijven stilstaan.”

  Lucien Van Kersschaever bij Racing Mechelen.

  Te weinig aandacht voor de jeugd

  Van Kersschaever volgt het basketbal nog op de voet, maar één iets ligt hem duidelijk op de maag. “De opleiding, die moet beter. Ze dachten alles te verbeteren met buitenlanders en besteedden zo niet genoeg aandacht aan jonge Belgen. Dat heeft mij kwaad gemaakt.”

   

  “Je ziet nu veel ploegen met 5, 6 buitenlanders en daar zit geen ziel meer in. Pas op, niet allemaal: Oostende en Leuven zijn goed bezig met de jeugd en er zijn er nog wel. Maar het is belangrijk dat de Belgische clubs en hun leiding zich hier van bewust zijn.”

   

  De bekerfinale had hij graag ter plekke gevolgd, maar dat moet door corona helaas vanuit zijn zetel. “Ik neem die match ook op, om achteraf te analyseren hoe ze speelden. Ja, ook tijdens mijn pensioen doe ik dat nog, jullie mogen gerust terugkeren voor een analyse na de match”, lacht Van Kersschaever.