Wat als het niet is "zoals alle jaren"? 6 alternatieve scenario's voor Milaan-Sanremo

  Het koersverloop van Milaan-Sanremo lijkt al vele jaren in steen gebeiteld. Krijgen we zaterdag misschien eens een ander scenario? En hoe zou dat er dan uitzien? Michel Wuyts zocht het voor ons uit.

  Ik geef het 90% kans dat we het geijkte scenario krijgen, waarbij een of meerdere renners wegrijden op de Poggio en in de straten van Sanremo al dan niet ingehaald worden door het peloton.

   

  Milaan-Sanremo heeft zijn eigen wetten, die doorgaans gerespecteerd worden. Die wetten kunnen bijvoorbeeld door het weer doorkruist worden, maar de voorspellingen zijn blijkbaar gunstig, met zon en wind in de rug in de finale.

   

  We zitten momenteel dan wel met enkele toppers die het geijkte patroon in de koers graag doorbreken, maar Milaan-Sanremo is helaas niet de ideale koers om er iets van te maken.

   

  Tenzij...

  Milaan-Sanremo heeft zijn eigen wetten, die doorgaans gerespecteerd worden.

  Michel Wuyts

  Scenario 1: een aanval in de slotkilometer

  Stel dat alles in de straten van Sanremo toch weer samentroept, nadat de koplopers gegrepen zijn, dan is er altijd een moment waarbij de sprintersploegen aarzelen.

   

  Ik verwijs graag naar de finale van 1999, toen Tchmil op 600 meter van de finish ontsnapte. Als je daar een neus voor hebt en op het juiste moment kunt aanvallen, kan een voorsprong van 50 meter volstaan.

   

  Ik acht de kans op succes bij dit scenario minimaal, maar dat neemt niet weg dat het de moeite is om het te proberen.

  Andreï Tchmil in 1999

  Scenario 2: een solo vanaf de Cipressa à la Van der Poel

  Dat zou een topscenario zijn, maar om het alleen te bolwerken wordt het geen sinecure. Van der Poel is natuurlijk Van der Poel, hij kan buitenaards uitpakken.

   

  Bovendien wordt hij bijzonder nerveus van eentonigheid. Dat werkt op zijn temperament en dan krijgt hij de drang om te knallen.

   

  Alleen, de laatste 4 jaar gebeurde er niemendal op de Cipressa. Omdat de geschiedenis ons leert dat een aanval nutteloos is, aangezien je in het tussengebied tot de Poggio altijd gegrepen wordt.

   

  De vrees om er op de Poggio uitgebonjourd te worden is zo groot dat het de geesten verlamt. Als wielerliefhebber wil ik het niet uitsluiten, maar als realist moet ik dat haast wel doen.

  Mathieu van der Poel

  Scenario 3: Van Aert en Van der Poel als bondgenoten

  Het zou formidabel zijn mochten Van Aert en Van der Poel in de laatste kilometer van de Cipressa sámen aanvallen en dan bondgenoten van elkaar worden.

   

  Met vervolgens een vlekkeloze afdaling en dan samenwerken tot de Poggio, eventueel met Alaphilippe er ook nog bij.

   

  Alleen denk ik dat je niet ongestraft met zijn tweeën kunt wegrijden. De samenhorigheid in het peloton zal te groot zijn om het gat nog te dichten. Tegen zo'n blok hebben zelfs mannen van dat kaliber het lastig.

   

  Er komt ook altijd een moment waarop een van de twee achteromkijkt en denkt: zou ik mijn benen toch niet stilhouden?

  Wout van Aert en Mathieu van der Poel

  Scenario 4: Deceuninck-Quick Step zorgt voor chaos

  Het zal lastig worden om jongens als Van Aert en Van der Poel vroeg te isoleren, maar ambeteren kan zeker wel. Deceuninck-Quick Step heeft een ploeg om onrust te stoken en met de gehaaide Alaphilippe hebben ze hier bovendien een ideale kerel voor.

   

  Ik denk dan aan een ontsnapping in de vroege finale met een groepje met daarbij bijvoorbeeld een Stybar. Dat kan dan als mikpunt dienen voor een Alapahilippe of Ballerini om ernaartoe te glippen.

   

  Op die manier kun je wanorde stichten, waar Alaphilippe dan weer met een splijtende demarrage van kan profiteren. Dat is misschien nog het meest haalbare alternatieve scenario.

  Julian Alaphilippe en Davide Ballerini

  Scenario 5: de vroege vlucht overleeft

  Een scenario dat ik niet zie gebeuren, want die vroege vlucht bestaat bijna altijd uit kleine ploegen, waarvan de renners dankbaar zijn dat ze het scherm mogen halen.

   

  Het is de kunst in het peloton om die mannen zo laat mogelijk te grijpen, als het kan zelfs pas na de Cipressa.

  De jongens uit de vroege vlucht zijn al dankbaar dat ze het scherm mogen halen.

  Michel Wuyts

  Scenario 6: geen aanvallen en een massasprint

  Die aanval komt er zéker, in de tweede helft van de Poggio. Maar mocht het toch een massasprint worden, dan zijn Van Aert en Van der Poel niet eens kansloos.

   

  Van Aert heeft in dat geval nog meer winstkansen dan Van der Poel, omdat hij al bewezen heeft dat hij massasprinten kan winnen. Wat wel een probleem kan worden, voor allebei, is dat ze geen ploegmaten meer hebben in de finale. Die 2 teams hebben geen luxe, daar kan het schoentje nijpen.

   

  Nog een laatste kanttekening: mocht het zoals in onze wildste dromen een sprint worden met de Grote Drie, wat eigenlijk nog het meest waarschijnlijke scenario is, dan is dat lastiger dan een sprint met zijn tweeën.

   

  Zodra er eentje begint te kwispelen op het achterwiel van de anderen, hebben ze een probleem. Veel zal afhangen van hoe Alaphilippe zich op dat moment voelt.

   

  Michel Wuyts