Neoprof Xandres Vervloesem over periode bij Sunweb: "Voelde me aan mijn lot overgelaten"

  Xandres Vervloesem moest in Nokere Koerse opgeven na een val.

  Xandres Vervloesem moest vandaag in Nokere Koerse, zijn tweede race als prof, opgeven na een val. Die profcarrère hing in 2019 als belofte bij Sunweb aan een zijden draadje. "Ik heb heel diep gezeten, ik dacht dat het mijn beurt was om af te vallen."

  In onze podcastreeks Jonge Wolven in het wielrennen kon u luisteren naar het verhaal van Xandres Vervloesem van Lotto-Soudal. Vandaag viel Vervloesem in Nokere Koerse uit, maar in 2019 dacht hij als belofte nog aan stoppen.

   

  Dat jaar reed Vervloesem voor het opleidingsteam van Sunweb, het huidige Team DSM. "Het was een heel mooie aanbieding, ik dacht ook echt dat ik daar goed zou zitten”, vertelt Vervloesem. Maar het liep helemaal fout.

   

  "Het was de bedoeling dat ik meteen zou verhuizen naar een van de huizen van de ploeg in Nederland, maar die huizen waren nog niet af. Dat werd steeds uitgesteld, uiteindelijk was het half maart toen ik verhuisde. Een centraal punt is niet alleen logistiek handig maar ook om een teamsfeer te creëren."


  “Maar zo vaak gebeurde het niet dat we samen gingen trainen. We waren maar met 4 renners en iedereen had zijn huisje. Op zich is dat wel goed, maar omdat iedereen apart zat was de sfeer niet goed."


  "Het was ook geen leuke omgeving, er viel niets te beleven. Vanuit de ploeg werd ook niks georganiseerd, al heb ik gehoord dat het nu al veel beter is. Maar toen was er niemand van de ploeg, zoals een ploegleider of zo, in de buurt. Op je 18e voel je je dan echt aan je lot overgelaten."

  "Mentaal heb ik heel diep gezeten in die periode"

  Uiteindelijk kwam het in de zomer tot een breuk. "Op een bepaald moment wou mijn vader een inspanningstest laten doen om te vergelijken met de vorige jaren. Hij wou aantonen dat de ploeg niet goed bezig was, maar dat werd een hele discussie." 

   

  "Die inspanningstest was niet goed en na een discussie over trainingsmethodes is de bal aan het rollen gegaan. Mijn ouders zagen ook dat ik mentaal in de put zat. Mijn vader heeft dan de aanzet gegeven om te stoppen en een ploeg in België te zoeken."

   

  Dat was een moeilijke periode. "Mentaal heb ik heel diep gezeten. Door de jaren heen zie je veel renners afvallen en dan denk je dat het jouw beurt is. Ik was eigenlijk het hele jaar aan het sukkelen van het ene probleem in het andere. Je voelt dat het niveauverschil met andere renners te groot is."

   

  "Ik ben even naar psycholoog geweest en daar heb ik veel geleerd om te kunnen relativeren. Ik ben in een isolement geraakt en dan besef je dat er nog andere dingen zijn buiten fietsen." Vervloesem werd daarna opgepikt door Lotto. "Ik werd heel goed opgevangen, onder meer door Kurt Van de Wouwer. Ik was verbaasd dat er nog vertrouwen was in mijn kwaliteiten."

  "Het was ook een samenloop van omstandigheden"

  Vervloesem wil niet alles op het toenmalige Sunweb afschuiven. "Het was ook een beetje een samenloop van omstandigheden. Ik sukkelde met een nierinfectie en raakte ook overtraind."

   

  "Je zit ook in een mooie situatie als jonge gast: je woont gratis en je krijgt een kleine vergoeding. Dat heeft me toch een beetje tegengehouden om zelf de knoop door te hakken en weg te gaan. Het is dankzij mijn vader dat ik sta waar ik nu sta."

   

  Christophe Vandegoor nam ook contact op met Team DSM voor een reactie. "Spijtig om de ervaring van Xandres te horen. Hij kwam in de opstartfase, inmiddels is de begeleiding en faciliteiten een van de argumenten voor jonge renners om voor ons project te kiezen", luidde het antwoord.