Ga naar de inhoud

Uw gids voor Milaan-Sanremo: volg het 1e monument live op Sporza.be en Radio 1

 za 20 maart 2021 08:00

De lente staat voor de deur en dat kan in de wielersport maar één ding betekenen: vandaag wordt met Milaan-Sanremo het eerste monument van het wielerjaar gereden. Wie wordt de opvolger van Wout van Aert in La Primavera? Met deze gids weet u wanneer u naar het puntje van uw stoel moet schuiven.

Zo was het vorig jaar:

La Primavera had door de hertekende kalender in 2020 een zomers kleedje aangetrokken. 

 

Een week na zijn triomf in de Strade Bianche ontpopte Wout van Aert zich op 8 augustus ook tot keizer van de Via Roma.

 

Julian Alaphilippe gooide iedereen los op de Poggio, maar topfavoriet Van Aert beende de Franse springveer in de afzink bij, waarna de kopman van Jumbo-Visma het meesterlijk afmaakte in de sprint.

 

Lees nog eens het verslag: Na de Strade Bianche wint Wout van Aert ook Milaan-Sanremo!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het parcours:

Vorig jaar werd het parcours grondig aangepast door coronarestricties en kopzorgen bij heel wat lokale bestuurders. 

 

Zo werd de Ligurische kust genegeerd en sneuvelden onder meer de Turchino en de 3 Capi (Mele, Cervo en Berta). Enkel de klassieke finale met de Cipressa en Poggio werd bewaard.

 

Zo'n vaart zal het in 2021 niet lopen, maar de organisatie heeft weer wat kunst- en vliegwerk moeten toepassen.

 

Om 9.40 u verlaat het peloton startplaats Milaan en na een geneutraliseerde zone van 7,6 kilometer volgt om 10 u het officiële startschot. 

 

Aan het einde van de langste dag van het koersjaar zal er 299 kilometer (zonder de geneutraliseerde opwarming) op de teller staan.

 

De ingrepen worden deze keer noodgedwongen uitgevoerd in het middenrif van de route. Door een aardverschuiving wordt de Turchino niet aangesneden, de Colle del Giovo is de vervanger. Het is een loper van net geen 20 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 2,6 procent.

 

In tegenstelling tot vorig jaar is de finale weer zoals we die kennen: met de 3 Capi (Mele, Cervo, Berta), de Cipressa en de Poggio. De voet van die laatste scherprechter bereiken we op 9 kilometer van de aankomst.

 

Finishen doen we op de Via Roma, ook al was er lange tijd onzekerheid of de iconische aankomstplaats het peloton wel met open armen zou ontvangen.

De deelnemerslijst:

De organisatie zal de deelnemerslijst op deze pagina publiceren.

 

Er wordt uiteraard vooral uitgekeken naar "de grote 3": Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De eerste twee zijn de winnaars van 2019 en 2020, neemt Van der Poel 2021 voor zijn rekening?

 

De Nederlander neemt één statistiek alvast mee: net voor hun overwinning op de Via Roma hadden Alaphilippe en Van Aert dat jaar ook de Strade Bianche op hun erelijst gezet. En wie won op 6 maart in Siena? Van der Poel, inderdaad.

 

Maar er verschijnt natuurlijk nog veel meer schoon volk aan de start. Bij onze landgenoten heeft Philippe Gilbert de hoop op zijn laatste vacante monument nog niet opgegeven, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen vormen een entente, Jasper Stuyven is een van de troeven in een sterk Trek-blok.

Bij de snelle mannen kijken we uit naar onder meer Sam Bennett, Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Peter Sagan, Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo, Michael Matthews, Elia Viviani, John Degenkolb, Pascal Ackermann en Nacer Bouhanni.

 

Maar ook deze rugnummers (op basis van de officieuze deelnemerslijst) zullen hun stempel proberen te drukken: Matteo Trentin, Davide Formolo, Vincenzo Nibali, Alberto Bettiol, Maximilian Schachmann, Michal Kwiatkowski en Tom Pidcock.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

Op onze website en in onze app houden we u van start (9.40 u) tot finish (omstreeks 17 u) op de hoogte van alle ontwikkelingen. De uitzending op Radio 1 begint om 15 u.

Sporza Wielermanager:

Ook Milaan-Sanremo maakt deel uit van onze Sporza Wielermanager. Vergeet uw ploeg dus niet aan te passen.