Team Nieuw-Zeeland opnieuw sterkste in Formule 1-race voor zeilboten

  De hypermoderne zeiljachten vliegen over het water.

  Team Nieuw-Zeeland heeft opnieuw de prestigieuze America's Cup zeilen gewonnen. De titelverdediger zette in Auckland uitdager Luna Rossa uit Italië op een onoverbrugbare 7-3-achterstand. Als beloning mogen ze de oudste sporttrofee ter wereld nog een tijd houden.

  Om de zoveel jaar strijden de beste zeilers ter wereld in de snelste zeilboten ter wereld om The Auld Mug, de oudste sporttrofee ter wereld. De race bestaat al sinds 1851.

   

  170 jaar later mochten de Italianen van Luna Rossa titelverdediger Nieuw-Zeeland uitdagen in Auckland. In de voorrondes hadden ze onder meer Team Ineos uit Groot-Brittannië uitgeschakeld.

   

  Een nieuwe zege kwam er niet aan voor de Italiaanse boot. In de eerste manches hield Luna Rossa gelijke tred met het jacht van olympisch en wereldkampioen Peter Burling, maar na een 3-3-stand maakte de uitdager te veel tactische fouten.

   

  Vannacht won Team Nieuw-Zeeland voor de 4e keer op een rij, goed voor een onoverbrugbare voorsprong (7-3).

   

  Het is de vierde keer dat Nieuw-Zeeland The Auld Mug verovert. Ook in 1995, 2000 en 2017 mochten ze de oudste sporttrofee ter wereld in de lucht steken.

   

  (scrol omlaag voor 7 weetjes over de America's Cup)

  7 weetjes over de America's Cup

  1. Wedstrijd met een enorme geschiedenis: sinds 1851.

  2. Inzet is de felbegeerde Auld Mug-trofee (de oude beker).

  3. Formule 1 in het zeilen: de superjachten halen snelheden tot 100 km/u, ze vliegen over het water.

  4. Team Nieuw-Zeeland heeft 1 buitenlander aan boord: de Nederlander Carlo Huisman.

  5. Stuurman Peter Burling (30) is 2-voudig olympisch en 9-voudig wereldkampioen. Vier jaar geleden was hij de jongste winnaar.

  6. Nieuw-Zeeland is zo goed als coronavrij. Duizenden toeschouwers hebben de America's Cup bijgewoond in de haven van Auckland.

  7. Luna Rossa had de Australische stuurman Jimmy Spithill (41) aan boord. Hij won de America's Cup in 2010 en in 2013 met een Amerikaanse boot.

  Om deze trofee draait het: The Auld Mug, de oudste sportprijs ter wereld.

  Fans zijn toegelaten in het (bijna) coronavrije Nieuw-Zeeland.

  Ook op het water volgen zeilfanaten de race.