Ronaldo claimt nu wel record topschutter aller tijden: "Uit respect voor Pelé"

  Ronaldo maakte een hattrick voor Juventus tegen Cagliari. Of hem dat nu recordhouder maakt, is niet helemaal zeker.

  Omdat de FIFA er geen officiële tabellen van bijhoudt, is het niet zeker wie nu de topschutter aller tijden is. Maar Cristiano Ronaldo liet gisteren na zijn hattrick tegen Cagliari op Instagram verstaan dat hij dat is. De Juve-spits prees de vorige recordhouder Pelé, die hem op zijn beurt feliciteerde.

  Verschillende media riepen enkele weken geleden al Ronaldo tot topschutter aller tijden in officiële wedstrijden uit, toen de Portugees de kaap van 760 rondde. Hij zou toen de Oostenrijkse en Tsjechoslovaakse aanvaller Josef Bican, een goalgetter in de jaren 30 en 40, voorbijgestoken zijn.

   

  De Tsjechische bond liet toen evenwel het totaal van Bican nog eens hertellen en kwam op 821 uit. Dat getal liet Ronaldo voor wat het was: hij claimde wel gisteravond de nieuwe recordman te zijn, toen hij de 767 van Pelé overschreed.

   

  "Ik heb een onvoorwaardelijke bewondering en respect voor meneer Edson Arantes do Nascimento (Pelé). De reden dat ik pas op dit moment over het record rep is omdat voor mij het aantal van Pelé op 767 stond. Ik tel ook zijn 9 doelpunten voor het staatsteam van Sao Paulo én zijn enige goal voor de Braziliaanse militaire ploeg mee", schreef de 36-jarige Ronaldo op Instagram.

   

  "Vandaag, de dag dat ik aan 770 officiële goals zit in mijn profcarrière, gaan mijn eerste woorden naar Pelé. Er is geen enkele speler ter wereld die niet grootgebracht is met de verhalen over zijn wedstrijden, zijn doelpunten en zijn successen. Ik ben daar geen uitzondering op."

   

  "Daarom ben ik vervuld van trots en vreugde dat ik zijn record heb verbeterd en aan de top van de mondiale topschutterslijst ben geraakt. Hier had ik nooit van gedroomd, toen ik een kind was op Madeira."

  Pelé maakte 1.283 goals, maar daar zijn ook onofficiële bij

  Pelé, die met Brazilië de wereldtitel won in 1958, 1962 en 1970, vermeldt op zijn Instagram-pagina dat hij 1.283 doelpunten maakte in zijn carrière. De 80-jarige overschreed net als landgenoot Romario de 1.000 doelpunten, maar de statistieken van de 2 aanvallers bevatten ook goals uit amateur-, onofficiële en vriendschappelijke wedstrijden.

   

  Niettemin feliciteerde Pelé Ronaldo meteen na de wedstrijd tegen Cagliari. "Het leven is een solovlucht. Iedereen maakt zijn eigen reis. En wat voor een mooie reis beleef jij. Ik bewonder je heel erg, ik houd van jou te zien spelen. Dat is geen geheim."

   

  "Proficiat dat je mijn doelpuntenrecord in officiële wedstrijden gebroken hebt. Ik heb maar van 1 ding spijt, dat is dat ik je geen knuffel kan geven."

  Lees ook: