VIDEO: Jarige Jolien D'hoore sprint naar tweede plek in GP Oetingen

  De 23-jarige Italiaanse Elisa Balsamo (Valcar-Travel  Service) heeft de eerste editie van de GP Oetingen gewonnen. Na tien ronden van twaalf kilometer toonde de Europese kampioene bij de beloften zich de sneltse van een kopgroep van twaalf rensters. Jolien D'hoore werd op haar 31e verjaardag tweede, de Nederlandse Marianne Vos derde.

  De kasseistrook van de Opperstebosstraat zorgde al in de eerste ronde voor commotie. De Colombiaanse Diana Penuela Martinez en de Ierse Kelly Murphy waren er de voornaamste slachtoffers van een valpartij, die voor scheuren zorgden in de grote groep. 

   

  Pas halfkoers was de orde weer hersteld en joeg Jumbo-Visma het tempo de hoogte in. Voor Karol-Ann Canuel, Sarah Roy, Elise Chabbey en Marianne Vos ging het nog te traag. Zij muisden er op 45 kilometer van de finish vanonder. 

   

  Het viertal kreeg wat verder versterking van Jolien D'hoore, Amy Pieters, Christine Majerus, Aude Biannic, Jelena Eric, Floortje Mackaij, Lisa Klein, Thalita de Jong, Elisa Balsamo, Vittoria Guazzini, Maria Confalonieri, Romy Kasper, Anna Henderson en Kristen Faulkner.     

   

  In volle finale probeerden de Française Biannic en de Amerikaanse Faulkner een sprint met de omvangrijke groep te ontlopen, maar hun aanvalspoging strandde onder de rode vod. Door de jacht op de twee vluchtsters was de achtervolgende groep gedecimeerd. 

   

  Nog twaalf rensters streden voor de zege. In de sprint ontzegde Balsamo, voormalig wereldkampioene bij de junioren, D'hoore een mooi verjaardagscadeau.

  D'hoore: "Laat de koersen maar komen, wij zijn klaar"

  "Tijdens de laatste klim kreeg ik het best lastig. Ik zat echt wel op de limiet, maar mijn teamgenoten konden me terug in stelling brengen. Er was dan ook nog die uitval met Aude Biannic en Kristen Faulkner, maar die poging werd in volle finale de kiem gesmoord."

   

  "De spurt werd er één van stervende zwanen. Er zat echt niet veel punch meer op de benen. De wind stond op sommige punten van het parcours echt in het nadeel. Aan de finish was dat niet zo, maar toch lag de sprintsnelheid niet zo hoog meer na een uitputtende koers."

   

  Vorig weekend won D'Hoore nog in Nederland. "De conditie is goed, maar ik had toch graag ook hier gewonnen. Heel de ploeg doet het goed. Vandaag zaten we met vier rensters van SD Worx in de kopgroep van achttien."

   

  "We kunnen in de koers beslissen voor wie we gaan werken. Die luxe hebben wij wel binnen het team. Laat de wedstrijden maar komen. Wij zijn alvast klaar voor Nokere Koerse van woensdag; ook een pittige wedstrijd."  

  Het podium.

  Winnares Balsamo: "Winnen tegen D'hoore en Vos is speciaal"

  "Winnen tegen Jolien D'hoore is toch wel speciaal en ook Marianne Vos staat mee op het podium. Dat zijn rensters met naam en faam", reageerde de Italiaanse Elisa Balsamo zondag na haar zege.

   

  "Ik kon hen gelukkig achter mij houden en zo mijn eerste zege van het seizoen boeken. Ik hoop nu maar dat het seizoen waaraan we begonnen zijn, tot het einde kan lopen. Iedereen is nerveus en wil snel resultaat, want wat als de stekker er opnieuw uitgetrokken wordt? Ik heb alvast een overwinning beet."     

   

  "Voor de organisatoren moet het niet makkelijk zijn om in deze omstandigheden een wedstrijd op poten te zetten. Het is jammer dat er geen publiek langs de kant mag staan, want dat mis je wel als renster. Deze koers heeft echt veel potentieel."

   

  "Het parcours is voldoende selectief, er zit een helling in en een kasseizone. De wind maakte het er ook niet makkelijker op, maar als je goede benen hebt, voel je dat niet. "     

   

  "Mijn volgende wedstrijd wordt Nokere-Koerse. Ook een speciale koers. Daar sprint men bergop en op kasseien. Ik kijk er zeker naar uit. "

  De sprint in beeld: