Nicky Degrendele heeft zich mentaal herpakt: "Spelen in Parijs zal ik wel halen"

  Nicky Degrendele heeft de bladzijde omgedraaid en staat mentaal weer stevig in haar schoenen.

  Hoe zou het nog gaan met Nicky Degrendele? Als wereldtopper in de keirin kon ze zich niet plaatsen voor de Spelen in Tokio. "Het is heel zwaar geweest, maar momenteel ben ik mentaal zo sterk dat niets me kan afleiden van mijn doel", vertelt Degrendele op stage aan Renaat Schotte.

  Degrendele: "Ik heb een heel moeilijk jaar achter de rug"

  Exact 1 jaar en 2 weken geleden reed Nicky Degrendele voor het laatst in competitie, tijdens het WK baanwielrennen.

   

  "Het afgelopen jaar is heel zwaar geweest. Vooral mentaal. Er was niet enkel de competitiestop, maar ook de niet-selectie voor de Olympische Spelen. Ik ben daardoor beginnen te reflecteren."

   

  "Nu gaat het weer goed. Mijn hoofd is er weer klaar voor, maar het is echt wel een heel moeilijke periode geweest."

   

  Degrendele vertoeft momenteel op stage aan de Azurenkust. Gisteren kreeg ze te horen dat de eerste Wereldbeker-wedstrijd uitgesteld is. Maar dat kwam niet hard aan bij de baanrenster.

   

  "Ik weet wat mijn doelstellingen zijn waarnaar ik moet toewerken. Mentaal ben ik momenteel zo sterk dat niets me daarvan zal afleiden."

   

  Degrendele focust zich in de eerste plaats op het EK baanwielrennen (23-27 juni). "Ik denk en hoop dat het EK niet zal worden afgelast. Als ik daar met goede benen en een goed hoofd aan de start sta, dan kan ik opbouwen richting het WK (in oktober). Maar dat is nog veraf."

  Nicky Degrendele is op stage aan de Azurenkust.

  "Tokio? Er is een beetje hoop, maar ik laat die niet te groot worden"

  Degrendele, wereldkampioene in de keirin in 2018, wordt dit jaar 25. Voor de Spelen in Tokio heeft ze zich niet gekwalificeerd. Maar haar olympische droom blijft in leven.

   

  "Door 2 rotjaren heb ik de Spelen in Tokio niet gehaald. Het puntensysteem  maakte het mij niet eenvoudig. Ik moet op mijn eentje punten verzamelen voor België in de keirin, terwijl de andere landen bijna allemaal twee sprinters hebben."

   

  "Maar ik heb daar vrede mee genomen. We moeten vooruit. Over 3 jaar vinden de Olympische Spelen opnieuw plaats, in Parijs. De Spelen zijn het uiteindelijke doel. Naar Parijs zal ik echt wel gaan", zegt Degrendele vol overtuiging.

   

  Toch bestaat er nog een waterkans dat Degrendele naar Tokio mag deze zomer. Als er bijvoorbeeld rensters afzeggen met een blessure. "Er is een beetje hoop. Maar ik zal die hoop niet te groot laten worden. Stel dat ik dan toch niet mag gaan, dan word ik weer teleurgesteld. Dat wil ik echt niet."

   

  "Deelname in Tokio zou wel goed uitkomen. Want als je piekt naar het EK, dan kan je je vorm doortrekken naar de Spelen een maand later. Stel dat ik in het beste geval mag gaan naar de Spelen, dan zal ik er klaar voor zijn."

  Bekijk het interview met Nicky Degrendele