Eerste testdag brengt hoop voor Verstappen en zorgen(?) voor Mercedes

  Max Verstappen kon zich volledig uitleven op de eerste testdag.

  Verbind geen al te grote conclusies aan de F1-testdagen in Bahrein, maar Max Verstappen zal alvast een vertrouwensboost hebben gekregen na de eerste testdag. De Nederlander maalde het meeste rondjes met zijn Red Bull en zette ook de snelste tijd neer.

  Van vrijdag tot en met zondag worden in Bahrein elke dag twee sessies gehouden van elk vier uur. Per sessie mag elk team één rijder zijn wagen voor het nieuwe seizoen laten testen. Eind deze maand, op 28 maart, begint het seizoen op datzelfde circuit van Sakhir.

   

  Daniel Ricciardo zette de allereerste sessie naar zijn hand. De nieuwkomer bij McLaren reed de 5,412 kilometer in 1'32.203". Maar in de namiddagsessie deed Max Verstappen, die ploegmaat Sergio Perez nog even aan de zijlijn hield, nog een pak beter: 1'30"674.

   

  Dat de Nederlander ook zonder problemen de meeste rondjes aflegde (139) met zijn Red Bull neemt alvast enkele twijfels over de nieuwe Honda-motor weg. En dat concurrent Mercedes wel wat problemen had op de eerste testdag, was een leuke extraatje voor de titeluitdagers.

   

  Mercedes had de shakedown op donderdag niet benut en leek daar snel spijt van te hebben op de eerste testdag. Valtteri Bottas had problemen met de versnellingsbak en moest na 36 minuten naar binnen. Wereldkampioen Lewis Hamilton worstelde in de namiddag dan weer met zijn pedalen. 

   

  "Dit was geen goede start", besefte ook teambaas Toto Wolff. Maar twijfel niet: Mercedes, de voorbije seizoenen een toonbeeld van Deutsche Gründlichkeit, zal nog terugslaan.

  Wie wordt rookie van het jaar?

  Het was ook uitkijken naar Mick Schumacher, die zijn F1-debuut maakte. Hij realiseerde de 9e tijd in de eerste sessie. Ploegmaat Nikita Mazepin kon wel 55 rondjes extra scheuren in Bahrein en klokte een snellere tijd. Maar vooral Yuki Tsunoda (AlphaTauri) bewees waarom hij misschien wel de rookie is om naar uit te kijken in 2021 met een 9e tijd.

   

  Voor Carlos Sainz (Ferrari) en Sebastian Vettel (Aston Martin), allebei aan het stuur van een nieuwe bolide, was het een goede gelegenheid om de nieuwe wagen aan te voelen in Bahrein. Met respectievelijk een 5e en 13e tijd is er nog ruimte voor verbetering.