Triatleet Heemeryck: "Bij mindere wedstrijd heb ik gevoel dat ik veel mensen ontgoochel"

  Pieter Heemeryck begint morgen in de halve Ironman van Dubai aan zijn seizoen.

  Pieter Heemeryck is een van de beste triatleten die ons land rijk is en droomt luidop om ooit te schitteren in de Ironman van Hawaï. De 31-jarige Belg traint sinds begin dit jaar onder de vleugels van Frederik Van Lierde, die in 2013 zelf triomfeerde in de "Aloha State". Sportweekend vloog een dag mee in het zog van Heemeryck en Van Lierde.

  Frederik van Lierde zette eind vorig jaar een punt achter zijn carrière, maar stilzitten is niet aan hem besteed. Integendeel, de 41-jarige Van Lierde is naast topsportcoördinator bij Defensie sinds januari ook de nieuwe coach van triatleet Pieter Heemeryck. 

   

  Heemeryck hoopt net als zijn trainer te kunnen schitteren op de Ironman van Hawaï. "Mijn carrière is eigenlijk begonnen in de topjaren van Frederik en als je dan ziet dat hij als Belg wereldkampioen wordt in Hawaï, dan wil je dat ook worden", vertelt een ambitieuze Heemeryck.

  Als je ziet dat Frederik als Belg wereldkampioen kan worden in Hawaï, dan wil ik dat ook worden.

  Pieter Heemeryck

  Frederik Van Lierde brengt een heel team mee met medische en wetenschappelijke experten en dat staat in schril contrast met hoe Heemeryck tot dan trainde.


  "In het begin was het even schrikken, omdat ik nog nooit met lactaattesten en dergelijke zaken had gewerkt. De trainingen waren veel meer op gevoel en achteraf gezien was dat eigenlijk een loterij en hopen dat op een dag alles in zijn plooi zou vallen", zegt Heemeryck.


  Maar volgens coach Van Lierde is dat geen groot nadeel: "Pieter heeft in het verleden al bewezen dat hij op gevoel triatlons kan winnen en dat is positief, want dat betekent dat hij zijn lichaam door en door kent", klinkt het.

  Mentaal aspect is grootste werkpunt

  Heemeryck trapt morgen zijn seizoen op gang in de halve Ironman van Dubai, waar hij als een van de topfavorieten aan de start komt. Een van zijn grootste werkpunten voor de toekomst is volgens coach Van Lierde het mentale aspect.


  "Pieter heeft al heel wat 70.3-wedstrijden (halve Ironmans) afgelegd, maar bij een volledige Ironman duurt de wedstrijd tweemaal zo lang. Je hebt dan 2 keer zoveel tijd om na te denken en dan moet het in het hoofd ook goed zitten.

  Als het minder goed draait tijdens een wedstrijd, heb ik het gevoel dat ik veel mensen ontgoochel en dat moet ik van mij af kunnen zetten.

  Pieter Heemeryck

  "Als alles goed gaat tijdens een wedstrijd, is er absoluut geen probleem, maar als het minder goed draait, heb ik het gevoel dat ik de mensen die mij aan het volgen zijn, enorm ontgoochel. Dat moet ik van mij af kunnen zetten", vertelt Heemeryck openlijk.

  "Pieter heeft enorm veel potentieel"

  Voor Heemeryck is het eerste grote doel van het seizoen de volledige Ironman in Texas van eind april. Frederik van Lierde is voorzichtig ambitieus.


   "Als ik iemand begeleid, wil ik altijd het beste in die persoon naar boven halen. Je moet natuurlijk niet meteen in Hawaï winnen, het zou al fantastisch zijn om in eerste instantie al eens een volledige Ironman te kunnen winnen."

  Uit testen is gebleken dat Pieters niveau enorm hoog ligt. Maar hij heeft nog marge en daaraan gaan we werken.

  Frederik van Lierde, nieuwe coach van Pieter Heemeryck

  "Pieter heeft heel veel potentieel", gaat van Lierde voort. "Ik volg hem al jaren, hij presteert zeer regelmatig en wint grote races. Bovendien is er uit eerste testen gebleken dat het niveau van Pieter al enorm hoog ligt."


  "Maar er zijn ook nog een aantal zaken waar hij duidelijk nog progressie kan maken en waar er nog veel marge is. Daaraan gaan we de komende maanden samen werken", besluit coach Van Lierde.

  Bekijk hier de reportage uit Sportweekend: