China helpt IOC en gaat vaccins leveren voor alle olympische atleten

  De regeling van het IOC is mogelijk een nieuwe stap in het welslagen van de Spelen komende zomer.

  Het IOC en China slaan de handen in mekaar om alle deelnemers aan de Olympische Spelen te vaccineren. Het IOC kreeg de vaccins aangeboden door het Chinees Olympisch Comité en hapt toe.

  De regeling waarbij het IOC vaccins koopt in China en dan ter beschikking stelt geldt voor alle atleten die zullen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio en de Paralympische Winterspelen van volgend jaar in Peking. 

   

  "We zijn dankbaar voor dit aanbod. Dit past in de echte olympische gedachte van solidariteit", zei IOC-voorzitter Thomas Bach vandaag tijdens een onlinecongres. 

   

  Voor ieder coronavaccin dat naar een sporter gaat, koopt het IOC twee extra vaccins die gebruikt kunnen worden in het land van de sporter. 

   

  Heel wat landen zijn al begonnen met het inenten van de atleten. Het IOC hoopt dan ook dat zoveel mogelijk atleten gevaccineerd zijn voor ze in juli naar Tokio afreizen.

   

  "Een aanzienlijk deel van de olympische teams is inmiddels gevaccineerd in lijn met hun nationale vaccinatierichtlijnen", zei Bach donderdag. "Een ander deel heeft al toezeggingen gekregen van hun overheden en voert momenteel positieve discussies."

  Debat loopt nog in ons land

  In België is de discussie rond het vaccineren van de olympische atleten nog volop aan de gang. Ook voor de Belgische atleten zou de regeling van het IOC met China een oplossing kunnen bieden, maar daarvoor moet het Chinese vaccin in ons land wel nog goedgekeurd worden.