6 weetjes over Stefan Bissegger, het nieuwe Zwitserse tijdritwonder?

  Stefan Bissegger in zijn gele trui.

  Stefan Bissegger gaf in de tijdrit van Parijs-Nice tal van grote kanonnen als Primoz Roglic, Rohan Dennis en Rémi Cavagna het nakijken. Bissegger is slechts een maand jonger dan dat andere Zwitserse toptalent, Marc Hirschi. Maar wat weten we nog over hem?

  1. Hij gaat naar Tokio als pistier

  Stefan Bissegger is, zoals heel wat Zwitsers, geschoold op de piste. In 2016 werd hij bij de junioren wereldkampioen op de 1.500 meter, met een wereldrecord.

   

  Nu maakt hij deel uit van de Zwitserse achtervolgingsploeg, die zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen. Een medaille halen in Tokio wordt tegen kleppers als de Denen, Italianen en Angelsaksische landen wel geen sinecure. Na de Spelen richt Bissegger zich volledig op de weg.

  2. Zijn bijnaam is Muni

  Wie Stefan Bissegger op de sociale media zoekt, kan hem vinden onder het alias @aka_muni. Muni is het Zwitsers-Duits voor stier, een bijnaam die Bissegger dankt aan zijn indrukwekkende fysiek die hij al vanaf jonge leeftijd tentoonspreidde.

  De 16-jarige Bissegger, toen al een enorme verschijning

  3. In de voetsporen van Cancellara?

  Er zijn wel meer Zwitsers die de stempel "de nieuwe Cancellara" kregen, denken we maar aan Stefan Küng. Maar Bissegger komt met zijn profiel misschien het dichtst in de buurt van zijn landgenoot.

   

  Zowel de coach als de manager van Bissegger zijn trouwens namen als een klok. Marcello Albasini, ex-bondscoach van Zwitserland en de vader van Michael, stelt zijn trainingsprogramma's op, terwijl Cancellara hem begeleidt in de wielerwereld, net zoals dat andere Zwitserse raspaardje Hirschi.

   

  Bissegger openbaart zich nu als toptijdrijder, maar eigenlijk droomt hij vooral van de voorjaarsklassiekers, met de Ronde en vooral Roubaix op kop. "Waarom zou ik mij daar dit voorjaar al niet kunnen tonen?"

  4. De meest aerodynamische renner in het peloton?

  EF-manager Jonathan Vaughters zit nooit verlegen om een straffe uitspraak, maar volgens de Amerikaan zit niemand gestroomlijnder op zijn fiets dan zijn poulain, ook Campenaerts of Evenepoel niet.

   

  Vaughters herhaalde die claim nog eens na de zege van Bissegger in Parijs-Nice: "Voor zover wij weten heeft niemand een lager CdA dan Bissegger." CdA staat voor Coefficient of Aerodynamic Drag, ofwel de hoeveelheid wind die een renner vangt.

  5. Hij zat in het Zwitserse leger

  Hun profielen zijn niet echt gelijkaardig, maar de vergelijking met Marc Hirschi zal natuurlijk niet uit de lucht zijn. Hirschi werd een maand eerder geboren dan Bissegger en beiden zaten een tijd in het Zwitserse leger, in het geval van Bissegger van 2016 tot 2018.

   

  Daar houdt de vergelijking tussen de twee wel op. Terwijl Hirschi zich voornamelijk in de regio van Bern ophield, groeide Bissegger op in het noorden van Zwitserland, niet ver van het Bodenmeer.

  6. Hij wil zich ook ontpoppen tot sprinter

  Bissegger is niet van plan om zich uitsluitend toe te leggen op het tijdrijden. We kwamen al te weten dat hij droomt van het klassieke werk, maar ook in de sprints wil hij zich ontwikkelen, een beetje naar het voorbeeld van Wout van Aert. "Al moet ik wel nog veel leren over positionering en de juiste sprinttechniek."

   

  In zijn eerste rittenkoers op het hoogste niveau, de BinckBank Tour vorig jaar, gooide Bissegger zich er in de eerste sprint alvast tussen, met een 5e plaats tot gevolg. Zijn sprint liet hem trouwens wel wat in de steek op het WK voor beloften in Harrogate, toen hij weliswaar zilver haalde, maar toch pas 3e werd in de sprint (na de gediskwalificeerde Eekhoff en Battistella).

  Bissegger sprint naar zilver op het WK voor beloften