Veiligheidscoördinator UCI: "Regels maken is simpel, nu moeten we ze uitvoeren"

  De renners smeken al jaren om meer veiligheid in de koers en afgelopen winter luisterde de Internationale Wielerunie naar die smeekbede. Een nieuwe set regels moet het gevaar indijken. In Parijs-Nice is Richard Chassot er om die regels te helpen naleven en Renaat Schotte sprak met hem.

  Richard Chassot is een ex-renner die jarenlang voor de Zwitserse televisie werkte als commentator en hielp met de organisatie van de Ronde van Romandië. Nu stelt hij zijn expertise ten dienste van de veiligheid in de koers, als coördinator van de UCI.

   

  "Het is altijd makkelijker om regels te maken dan om ze ook effectief uit te voeren. Voor die laatste taak komen mensen zoals ik op de proppen. Ik controleer of de regels worden toegepast en help de organisaties."

   

  "Elke organisatie moet nu zelf een veiligheidscoördinator aanwijzen, waar wij mee overleggen. Waar moeten ze zeker aan denken? Met welke problemen worstelen ze nog?"

   

  "Die samenwerking verloopt goed, want niemand zit te wachten op valpartijen. Natuurlijk kunnen we geen mirakels verrichten. Er zal altijd gevallen worden. Maar we proberen het gevaar tot een minimum te beperken."

  "Meer fair play in de koers"

  Chassot beseft dat het steeds moeilijker wordt om een wedstrijd veilig te maken. "De steden worden steeds voller, terwijl de renners steeds sneller gaan rijden. De druk op die renners wordt ook groter. Sommigen zijn bereid om risico's te nemen om toch maar te winnen."

   

  "Er zou misschien ook meer fair play in de koers moeten komen. Dat bestaat in alle sporten. Het is niet mijn rol om de mentaliteit bij de renners te veranderen, het is meer aan de teams en de federaties om de renners te educeren."