Xandres Vervloesem in Jonge Wolven: "Nog altijd trots op zege tegen Evenepoel bij junioren"

  Xandres Vervloesem

  Voor onze podcast 'Jonge Wolven' ging Christophe Vandegoor langs bij Xandres Vervloesem, neoprof bij Lotto-Soudal. "We zijn allemaal sterker geworden door onze periode met Evenepoel bij de junioren", zegt hij.

  Beluister de podcast met Xandres Vervloesem

  Inspanningstest en VO2 max leveren profcontract op

  De afgelopen jaren breekt er heel wat Belgisch klimtalent door in het wielrennen: Laurens De Plus, Harm Vanhoucke, Remco Evenepoel, Mauri Vansevenant, Ilan Van Wilder. Binnenkort staat daar hopelijk ook de naam van Xandres Vervloesem bij.

   

  De 21-jarige Vervloesem won vorig jaar bij de beloften de zware Ronde van de Isard en maakte afgelopen winter de overstap van het belofteteam van Lotto-Soudal naar het profteam van Lotto-Soudal. Een test voor die zege lag aan de basis van die overgang.

   

  "In juli vorig jaar moest ik een inspanningstest doen voor de ploeg", vertelt Vervloesem in de podcast. "Die vond de ploeg echt wel overtuigend en zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik liet mijn hoogste VO2 max noteren: 85. Maar dat is relatief, want die uitslagen waren anders bij verschillende testen."

   

  Lotto-Soudal bood Vervloesem een contract aan. "Ik had toen nog heel veel twijfels over mijn niveau, want in wedstrijden had ik nog niets getoond. Wat als ik het niveau van de profs niet aankon? Daar worden ik en de ploeg niet beter van. Maar mijn manager heeft me kunnen overtuigen."

   

  "De stage met de ploeg is prima verlopen, het is een leuke groep. Ik werd ook heel goed ontvangen, de verzorgers zijn heel positief en echt begaan met de renners. Ze doen dat met passie en dat is fantastisch", zegt Vervloesem. Zijn eerste koers bij de profs viel niet mee: Vervloesem viel in Le Samyn en gaf op.

  Xandres Vervloesem als eindwinnaar in Isard.

  "Toekomst moet uitwijzen of Xandres het in grote rondes kan"

  Kurt Van de Wouwer was de ploegleider van Vervloesem bij de beloften en begeleidt hem nu ook nog een beetje. "Xandres is een rustige jongen die doet wat er gevraagd wordt. Of hij echt de mentaliteit van een kopman of een winnaar heeft, dat is nog te vroeg om te zeggen."

   

  "Zijn twee jaren bij de beloften waren door omstandigheden geen volledige jaren. Hij moet nu stilletjes groeien en kijken hoe ver hij kan komen. Zijn sterkte is dat hij heel regelmatig is. Hij recupereert goed en is iemand voor het klassement."

   

  "In het begin zal dat voor rittenkoersen van een week zijn en dan moet de toekomst uitwijzen of hij het ook kan in een grote ronde. Dat is nu heel moeilijk om in te schatten. We mogen de lat ook niet te hoog leggen, hij moet tijd krijgen om te groeien."

  "Ik ben nog altijd trots op mijn zege tegen Evenepoel"

  Vervloesem zat bij de junioren in de sterke lichting van Evenepoel en Van Wilder. "Bij de nationale ploeg zat ik op een wolk. De flow zat toen zo goed dat we met Evenepoel, Van Wilder en Henri Vandenabeele het gevoel hadden dat we iets speciaals konden doen."

   

  In de zware juniorenkoers Thimister-La Gleize versloeg hij zowaar Evenepoel. "Daar ben ik nog altijd trots op", lacht hij. "We waren samen in de aanval en ik reed vol voor mijn klassement." 

   

  "Ik ging ervan uit dat hij de rit zou winnen, maar uiteindelijk won ik in de sprint. Dat was een beetje een mirakel, ik weet nog altijd niet waar ik de krachten toen vandaan haalde."

   

  "Door Remco zijn wij allemaal een beetje in de schaduw gekomen. Maar met hem als kopman hebben we veel koersen op hoog niveau kunnen rijden. We leerden als team te koersen met een kopman. Als ik nu terugkijk op die periode heb ik echt het gevoel dat we daardoor allemaal veel sterker geworden zijn."

  Beluister de andere podcasts van Sporza Koers:

  Je kunt de podcasts natuurlijk ook beluisteren op je favoriete podcastplatform: iTunes, Spotify, Google of Soundcloud.