Hoe zit dat nu weer met de play-offs en de barrages in 1A dit seizoen?

  De spanning in 1A is ongezien. Op 3 speeldagen van het einde hebben alle ploegen, behalve Club Brugge (al zeker 1e in de reguliere competitie), mathematisch nog iets om voor te strijden. Omdat de beslissingen van de Pro League over wie wat mag spelen, wie wanneer degradeert en welke barragematchen er nog zitten aan te komen dateren van eind juli, leggen we alles nog eens uit.

  Achtergrond: 18 ploegen in 1A in plaats van 16

  Eind juli kreeg Waasland-Beveren van de rechtbank gelijk dat het niet moest zakken uit 1A nadat vorig seizoen niet volledig afgewerkt werd. 

   

  De Algemene Vergadering van de Pro League besliste daarom om dit én volgend seizoen (2020-2021 én 2021-2022) met 18 ploegen te spelen in 1A en 8 ploegen in 1B. Play-off I en Play-off II zoals we die kenden sinds 2010 werden daarom hervormd.

  Verkorte Play-offs: Champions PO + Europa League PO

  De nummers 1 tot en met 4 spelen de Champions play-off, de vervanger van Play-off I waar vroeger 6 clubs in zaten. 

   

  De nummers 5 tot en met 8 spelen de Europa League play-off. Play-off II met twee groepen, zoals vroeger, bestaat dit en volgend seizoen niet meer.

   

  Bij het begin van elke play-off worden de punten net als vroeger gehalveerd. Wie de Champions play-off wint, is kampioen. Wie de Europa League play-off wint, speelt barrages tegen de nummer vier uit de Champions play-off voor het laatste Europese ticket (zie de verdeling hier onder).

  Wat bij gelijk aantal punten?

  Momenteel hebben KV Oostende en Anderlecht als nummers 4 en 5 in de stand evenveel punten. Dat betekent dat de volgende weken het aantal overwinningen en misschien ook het doelpuntensaldo belangrijk wordt.

   

  Want de nummer 4 speelt de Champions play-off en de nummer 5 de Europa League play-off. Voorlopig heeft Anderlecht bijvoorbeeld twee zeges minder dan KVO, maar wel een beter doelpuntensaldo.

  Als in de reguliere competitie clubs met een gelijk aantal punten eindigen, dan tellen deze criteria:

  1. Aantal overwinningen
  2. Doelpuntensaldo
  3. Gemaakte doelpunten
  4. Aantal zeges op verplaatsing
  5. Doelpuntensaldo op verplaatsing
  6. Aantal gemaakte goals op verplaatsing
  7. Testmatch
   
  Als in de play-offs clubs met een gelijk aantal punten eindigen, dan tellen deze criteria:

  1. Half puntje erbij of niet bij halvering?
  2. Stand uit reguliere competitie

  Verdeling Europese tickets:

  • Winnaar Champions Play-off: is kampioen en speelt de Champions League
  • Nummer 2: speelt derde kwalificatieronde van de Champions League
  • Nummer 3: speelt laatste voorronde van de Conference League

  • Winnaar van de barragematch tussen nummer 4 van de Champions PO en winnaar Europa League PO speelt tweede kwalificatieronde van de Conference League (barrage wordt gespeeld in 1 match).

  • Bekerwinnaar speelt laatste voorronde van de Europa League.

  *opmerking:  de barragematch tussen de nummer 4 van de Champions PO en winnaar van de Europa League PO wordt niet gespeeld als de bekerwinnaar in de Champions PO zit of als de bekerfinalisten allebei in de Champions PO zitten. Dat komt omdat België 5 Europese tickets heeft en in die twee scenario’s de 4 deelnemers aan de Champions PO al allemaal zeker zijn van een Europees ticket.

  Degradatie + degradatiebarrages

  De club die laatste wordt in het reguliere seizoen in 1A degradeert rechtstreeks naar 1B.

   

  Wie 17e wordt in 1A, speelt een dubbel barrageduel (heen en terug) tegen de nummer 2 uit 1B. De winnaar na twee duels speelt volgend seizoen in 1A.