Lof voor shorttrackers in de Tribune: "Bondscoach Gysel levert goed werk"

  Suzanne Schulting en Hanne Desmet: één en twee op de 1.000 meter tijdens het WK shorttrack.

  Met de vijfklapper van Suzanne Schulting op het WK shorttrack werd ook de plotse dood van Lara van Ruijven weer in herinnering gebracht. Dat Schulting haar overleden vriendin op de perfecte manier eerde, was het sportmoment van de week voor De Morgen-journalist Hans Vandeweghe. In De Tribune looft hij ook de knappe prestaties van de shottrackbelgen.

  Hans Vandeweghe deed in De Tribune nog eens het verhaal van Lara van Ruijven. "Zij was de wereldkampioene shorttrack op de 500 meter", vertelt Vandeweghe. "Vorige zomer was ze samen met de Nederlanders en de Belgen op stage in Font Romeu."

   

  "Daar werd ze plotseling ernstig ziek, een immuunprobleem. Van Ruijven is daar niet meer doorgekomen. Een atlete van 27 jaar, in de bloei van haar leven, zo plots gestorven. In Nederland is dat echt een drama geweest."

   

  "Van Ruijven was een heel opgewekte meid, altijd vrolijk, altijd goed gezind. Een perfecte atlete die plots dood ging. Ze hebben allemaal afscheid genomen van haar en op een of andere manier hebben ze allemaal kracht geput uit haar dood."

  De Belgische bondscoach Pieter Gysel was er echt van aangedaan dat Suzanne Schulting hem zo uitdrukkelijk bedankte.

  Hans Vandeweghe

  Afgelopen weekend was Suzanne Schulting dan de ster van het WK met 5 wereldtitels. Vooral haar titel op de 500 meter maakte veel emoties los, want op die afstand volgde Schulting haar overleden vriendin op als wereldkampioene.

   

  "Ze was echt emotioneel en betrok er ook de Belgische bondscoach Pieter Gysel in. Ze trainen samen, zijn goeie vrienden geworden en hebben veel steun gehad aan elkaar. Gysel was er echt van aangedaan dat Schulting hem zo uitdrukkelijk bedankte", weet Hans Vandeweghe, die ook Hanne Desmet looft.

   

  "Zij heeft ook een topprestatie afgeleverd. De manier waarop ze zich op de 1.000 meter ertussen gooide en achter Schulting zilver pakte, was knap. Ook haar broer Stijn is goed bezig. Ik denk dat bondscoach Pieter Gysel daar goed werkt levert. Samen met de Nederlanders vormen ze eigenlijk één team."

  Download de podcast van De Tribune