Geen buitenlandse fans op de Spelen in Tokio? "Kiezen tussen pest en cholera"

  Tokio 2020 wordt wellicht een editie in mineur.

  Volgens het Japanse persagentschap Kyodo zijn buitenlandse toeschouwers niet welkom op de Olympische Spelen van deze zomer in Tokio. Een donderslag bij heldere hemel is die berichtgeving natuurlijk niet, zo bevestigt ook het BOIC-aanspreekpunt vanuit Japan. 

  Buitenlandse supporters zijn niet welkom op de Olympische Spelen

  "Optie wordt serieus overwogen"

  Officieel is het bericht over de "njet" voor buitenlandse sportliefhebbers nog niet, maar de geruchten zweven al langer rond in Tokio.

   

  "Men wil alles uit de kast halen om de Spelen te laten doorgaan", vertelt Bernard Catrysse, de Liaison Officer van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC), die al meer dan 30 jaar in Japan woont en werkt.

   

  "Om de Spelen beheersbaar en controleerbaar te houden, wordt de optie om buitenlandse toeschouwers niet toe te laten, serieus overwogen."

   

  "Voor het einde van deze maand, op 25 maart begint de vlam aan de olympische tocht, wil men formeel beslissen."

   

  Wat is de inschatting van Catrysse als inwoner van Tokio? "Japan is onlangs begonnen met de vaccinaties tegen het coronavirus en dat is ook hier een hobbelig parcours."

   

  "Het is moeilijk in te schatten waar ze zullen staan tussen vandaag en het begin van de Spelen."

   

  "De besmettingscijfers zijn relatief laag, maar om mensen van de hele wereld op te nemen in de organisatie van zo'n manifestatie..."

  Japan is onlangs begonnen met de vaccinaties tegen het coronavirus en dat is ook hier een hobbelig parcours.

  Bernard Catrysse (verbindingsman BOIC in Tokio)

  "Japan wil ook niet onderdoen voor China in 2022"

  En zo dreigen de Spelen in Japan een zeer dure grap te worden. Ze werden al een jaar uitgesteld en de kosten zullen dus niet terugbetaald kunnen worden door opbrengsten uit de ticketverkoop.

  Bernard Catrysse: "Ze zullen de stadions nog wel goed kunnen vullen, maar qua uitstraling wordt de afwezigheid van buitenlandse fans wel een afknapper van formaat."

   

  "Maar er staan zoveel belangen op het spel: sportief, economisch, zakelijk. Het is kiezen tussen de pest en de cholera."

   

  En ook prestige speelt een rol. "China organiseert in 2022 de Winterspelen. Dan zal de coronasituatie vermoedelijk beter zijn."

   

  "Japan wil niet onderdoen voor China en zal alles in het werk stellen om de Spelen te laten doorgaan. Daar zal een prijs voor betaald moeten worden."

  Bernard Catrysse (Verbindingsman Belgische atleten): "Wellicht geen buitenlandse fans op de Spelen"