Dirk Van Tichelt: "Casse kan nog niet optimaal trainen en dat speelt hem parten"

  Matthias Casse kon dit jaar nog geen medaille behalen.

  Matthias Casse haalde afgelopen weekend ook in Tasjkent op zijn derde toernooi van het jaar het podium niet. Ex-judoka Dirk Van Tichelt maakt zich nog geen zorgen. "Hij had niet gepiekt en is nog aan het groeien."

  In de klasse tot 81 kilogram moest Matthias Casse uitgerekend tegen landgenoot en vriend Sami Chouchi kampen om het brons, net als op het EK eind vorig jaar. 

   

  Toen trok Casse aan het langste eind, dit keer haalde Chouchi het in de golden score. Vorige maand werd Casse ook al vijfde in Tel Aviv en op de Masters begin dit jaar ging hij er meteen uit.

   

  "Toch hoeven we ons geen zorgen te maken", zegt Van Tichelt. "Hij is nog aan het groeien en had ook niet gepiekt naar dit toernooi. Maar het is pas sinds kort dat hij weer op stage kan gaan en ook vechten met andere tegenstanders. Daardoor heeft hij, wat competitiegevoel en -ritme betreft, wel een achterstand."

  "In België moet Casse trainen in kleine bubbel van vier"

  Stages zijn nog altijd moeilijk en zo blijft corona Casse wel parten spelen. "Want in andere landen zijn ze wel met een grote groep blijven doortrainen. In Nederland vormen ze bijvoorbeeld één grote bubbel. Als hij in Belgie is, moet Casse trainen in een bubbel van vier."


  Dat kwartet bestaat uit Matthias en broer Jeroen Casse, Toma Nikiforov en Karel Foubert. Enkel Foubert zit in dezelfde klasse als Casse. "Ze trainen keihard, maar tegen iemand uit een andere gewichtsklasse vechten, is toch anders. Ze kunnen ook niet veel wisselen van partner en dat is niet goed."


  Toch ziet Van Tichelt vooral positieve punten. "Op training wordt hij beter en beter. En richting Tokio zijn die "mindere" resultaten misschien net goed. Hij heeft zijn "down" al gehad en bovendien weet hij zo ook dat hij nog harder moet werken. Als hij nu alles zou winnen, dan zou die prikkel misschien wegvallen."

  Voor Tokio zijn de "mindere" resultaten misschien net goed. Hij heeft z'n "down" al gehad en weet zo ook dat hij nog harder moet werken. 

  Casse of Chouchi?

  België mag per gewichtsklasse maar 1 judoka naar Tokio sturen. Casse leek lang onaantastbaar, verandert zijn nederlaag tegen Chouchi daar iets aan? "Zeker niet. Chouchi zou al het WK en nog wat toernooien moeten winnen om nog voorbij Matthias te gaan. Ik denk niet dat dat zal gebeuren."


  Chouchi heeft Van Tichelt wel positief verrast in Tasjkent. "Vaak loopt het bij hem mis in het kopje. Dan klopt hij eerst een klasbak, maar begaat dan verder in het toernooi een stommiteit. Dat was nu niet zo, behalve misschien in zijn derde kamp tegen de Italiaan Parlati, de latere winnaar."


  "Die constante om het een hele dag vol te houden, miste hij vaak maar was er nu wel. Ook omdat Casse, na een lange kamp in de derde ronde, niet meer fris was in de golden score. Dat is normaal een sterk punt van hem, daaraan zie je dat zijn recuperatie nog niet optimaal is."

  Bekijk de kamp tussen Casse en Chouchi voor brons

  Nikiforov klopt "stier op de mat"

  Toma Nikiforov zorgde op de slotdag nog voor goud in de klasse tot 100 kilogram. Na verschillende blessures (kruisband gescheurd, schouders uit de kom) lijkt hij helemaal terug én zet hij een grote stap richting Tokio.


  "Nikiforov heeft keihard moeten knokken en voor hem was corona en het jaar uitstel van de Spelen wel een gelukje, zo kreeg hij meer tijd om terug te keren. Maar hij draait al een tijdje weer goed en Tasjkent was voor hem het ideale scenario."


  "Hij heeft heel vrij gevochten en maakte indruk in zijn halve finale tegen de Oezbeek Toeroboyev. Een grote jongen, die voor eigen publiek (dat er opvallend talrijk was in Tasjkent) door zijn kampen vloog. Die leek wel een stier op de mat, maar Nikiforov kreeg hem op de grond en klopte hem na een wurggreep."


  Op de wereldranglijst stijgt Nikiforov in 1 klap 16 plaatsen, naar plaats 24. Op de uitgezuiverde lijst is hij daarmee op dit moment net geplaatst voor Tokio. "Het is immens belangrijk dat hij die zege nu binnen heeft. Daardoor kan hij vrijer vechten. Want als je niet mag verliezen, durf je je techniek soms niet of te weinig gebruiken. Dat kan hij nu loslaten", besluit Van Tichelt.