Kris Meertens: "Noor Vidts heeft me het meest verbaasd met haar EK-zilver"

  Team Belgium heeft een topweekend achter de rug.

  Onze commentator Kris Meertens blikt terug op een prachtweekend voor de Belgische equipe op het EK atletiek in zaal. Welke atleet heeft hem verbaasd in Polen? Kunnen die atleten ook de lijn doortrekken richting Tokio? En welke koerswijziging moeten de Belgian Tornados doorvoeren?

  "Zilver van Noor Vidts heeft me meest verrast"

  Nooit was de Belgische medailleoogst op het Europees kampioenschap indoor zo groot. Vrijdagavond begon het festijn met goud voor Nafi Thiam (26) en zilver voor Noor Vidts (24) op de vijfkamp.

   

  "Vidts heeft me misschien wel het meest verrast", opent onze commentator Kris Meertens. "Vooraf had ik ze in de top 5 verwacht, met wat meeval op het podium, maar ze verbaasde met een stevige 2e plaats. Straf."

   

  "Op kampioenschappen laat Vidts soms haar kop hangen. Daar was deze keer geen sprake van. Vidts stond erg positief op de piste, ze amuseerde zich en liet zich duidelijk inspireren door haar teamgenote en wereldtopper Nafi Thiam."

   

  Een dag later liep Elise Vanderelst (23) met een straat voorsprong naar goud op de 1.500 meter. "Die prestatie heeft me iets minder verrast", stelt Meertens. 

   

  "Op de IFAM-meeting in Gent had ze haar visitekaartje al afgegeven. Bovendien profiteerde ze optimaal van de afwezigheid van sterren zoals Hassan of Muir. Prachtig was het."

   

  "Ook Isaac Kimeli, goed voor zilver op de 3.000 meter, heeft exact gepresteerd waar hij tot in staat is. Jakob Ingebrigtsen is nu eenmaal ongenaakbaar."

   

  "En op het brons van hoogspringer Thomas Carmoy ten slotte mochten we ook hopen. Hij hoefde er zelfs zijn persoonlijk record niet voor te springen."

  "Olympische finale ligt binnen mogelijkheden Vanderelst"

  Hebben we er nu enkele medaillekandidaten voor de Olympische Spelen bij? "Noor Vidts zal zich ook laten zien in Tokio", denkt Kris Meertens. "Ze gaat nog progressie maken, zeker in de technische nummers zoals het speerwerpen heeft ze nog veel marge."

   

  "Voor een olympische medaille wordt het nog te vroeg. In Tokio komen er immers heel wat topatleten bij."

   

  "Ik verwacht Vidts komende zomer in de top 10. Haar slotnummer op het EK doet misschien meer verhopen. De 800 meter legde ze met veel lef af. Als ze op de Spelen nog niet kapot zit, is er misschien nog iets meer mogelijk."

   

  Ook Elise Vanderelst zal op de Spelen moeten optornen tegen de wereldtop. "Zij heeft wel laten zien dat ze elk tempo aankan", zegt onze commentator. "Wordt het een trage of een snelle race? Vanderelst past zich aan. Een olympische finale moet daarom binnen haar mogelijkheden liggen".

  VIDEO: De gouden race van Elise Vanderelst

  "Rare opstelling van Belgian Tornados"

  De Belgian Tornados hebben voor een keer naast de medailles gegrepen op de 4x400 meter. "Voor het eerst in 13 jaar hebben ze me verbaasd met hun tactiek. Ik vond het een hele rare opstelling", legt Kris Meertens uit.

   

  Het estafetteam begon in Polen met Belgisch indoorkampioen Alexander Doom, gevolgd door Jonathan, Dylan en Kevin Borleé. "Jonathan met zijn 200 meter-ervaring gaat normaal gezien het snelst van start. Dan wissel je niet als 5e op zo'n minipiste. Op die manier holden de Tornados voortdurend achter de feiten aan. En dat kan zelfs een sluipschutter als Kevin Borlée niet meer rechtzetten."

   

  "Die 4e plaats hoeft geen dreun te zijn voor de Spelen", gaat Meertens voort. "Toptalent Jonathan Sacoor pikt binnenkort weer aan en Kevin en Jonathan zullen ook beter in vorm zijn. Tokio is het het grote doel van de tweeling, op het EK hadden ze zich niet gefocust."

   

  "En als Robin Vanderbemden weer top is, kan hij Dylan Borlée vervangen. Hij heeft me echt verbaasd op het WK in 2019. Jacques Borlée zal van zijn hart een steen moeten maken om die olympische medaille te veroveren", voorspelt onze commentator.

  Die 4e plaats hoeft geen dreun te zijn voor de Olympische Spelen.

  Kris Meertens

  Cedric Van Branteghem: "Borlées en Thiam inspireren jonge atleten"

  Marc Willems: "Stap naar wereldniveau is nog groot voor jongeren"