"Genk wordt beloond dat het coach behield, kater van Club niet gauw doorgespoeld"

  Peter Vandenbempt.

  De zege van Genk smaakt anders dan de zege van Club Brugge, Standard blijft in hetzelfde bedje ziek van pijnlijk puntenverlies. Peter Vandenbempt laat in zijn wekelijkse analyse zijn licht schijnen over speeldag 29.

  "Genk is ervoor beloond dat het zijn coach niet ontslagen heeft"

  Het is een cliché dat wel vaker gebruikt wordt in het voetbal : het kan verkeren. Tien dagen geleden zat Racing Genk nog in een diepe crisis, het ontslag van trainer John van den Brom werd geopperd. Maar 3 keer gewonnen later lijkt alles opnieuw goed in Genk.

   

  Daar willen ze in de bestuurskamer vandaag echt niet meer aan herinnerd worden aan dat ontslag van de coach, dat wel degelijk op tafel lag, flink bediscussieerd werd op maandag en vurig verdedigd ook door een deel ervan.

   

  Omdat ze vreesden dat na die wedstrijden die zouden volgen, in Charleroi voor de competitie en KV Mechelen voor de beker, dat het seizoen misschien al verloren zou zijn. Maar goed, ze hebben het dan toch niet gedaan en anders beslist.

   

  En de voorbije 10 dagen zijn ze daarvoor beloond geweest. En niet enkel met goeie resultaten, maar ook wel met weer het niveau van de prestaties, collectief en individueel.

   

  Een paar spelers hervonden hun zelfvertrouwen en gretige, energieke manier van voetballen, ze hebben ook karakter getoond op een bepaald moment in Charleroi toen het moeilijk was in de tweede helft. Genk heeft, wat ik zei, ook zijn allerbeste voetbal teruggevonden.

   

  En de coach heeft toch keuzes gemaakt. Als je de slechte momenten toeschrijft aan de coach, mag je dat met de goeie natuurlijk ook doen. Hij heeft een paar keer Bongonda op de bank gezet en de enige die dat vandaag de dag nog altijd niet begrijpt, is Bongonda zelf. Zijn attitude gisteren laat nu niet meteen vermoeden dat hij aan enige introspectie heeft gedaan.

  Als je de slechte momenten toeschrijft aan de coach, mag je dat met de goeie natuurlijk ook doen. Van den Brom heeft keuzes gemaakt.

  Peter Vandenbempt

  Je kan natuurlijk ook zeggen dat het gisteren maar tegen Cercle Brugge was, de voorlaatste. Wel het volstaat dan om te kijken naar de 2 wedstrijden de voorbije tijd van de concurrent van Racing Genk voor de top 4 en zondag ook in de halve finale van de beker, met name Anderlecht, tegen datzelfde Cercle.

   

  Om te beseffen dat je dan toch goed, scherp en creatief moet voetballen en zijn om Cercle te kloppen. En dat was Racing Genk en voilà: zo zit John van den Brom toch voorlopig weer stevig op zijn stoel en kan Genk alvast tot zondag, wanneer het dus op bezoek gaat bij Anderlecht in de beker, hopen dat er nog veel moois in het verschiet ligt.

  Bekijk de goals van Genk-Cercle: