Victor Campenaerts tempert tijdritverwachtingen: "Heb horizon als renner verruimd"

  Victor Campenaerts probeert zichzelf om te scholen tot een renner voor de (kassei)klassiekers.

  Met een tijdrit over 14,4 kilometer wordt het klassement in Parijs-Nice vandaag in een eerste plooi gelegd. Primoz Roglic kan er al een eerste tik uitdelen, maar wat mogen we verwachten van de Belgen: Victor Campenaerts (29) en Yves Lampaert (29) op kop?

  Rohan Dennis is vandaag natuurlijk de grote favoriet voor de dagwinst, ook al won hij geen tijdrit meer sinds zijn wereldtitel in 2019. "Ik zeg nooit op voorhand dat ik de topfavoriet ben. Als je denkt dat je sowieso zal winnen, komt er iemand voorbij die je toch verrast", stelt de eigenzinnige Australiër van Ineos.

   

  Die iemand zou in normale omstandigheden Victor Campenaerts (Team Qhubeka) kunnen zijn. Maar de werelduurrecordhouder tempert zelf de verwachtingen. "Ik heb de keuze gemaakt om mijn horizon te verruimen als coureur", legt hij uit.

   

  "Ik heb het openingsweekend en de GP Samyn gereden en heb ervan genoten. En het publiek blijkbaar ook, want ik kreeg veel positieve reacties."

   

  "Ik heb de voorbije winter veel op de kasseien getraind en op interval, rechtstaand op de fiets", gaat Campenaerts voort. "Dat deed ik normaal gezien nooit. De reden waarom ik vroeger goeie tijdritten reed, was omdat ik heel veel tijd investeerde in dat werk."

   

  "De kans is reëel dat die andere aanpak straks weerspiegeld wordt in een minder resultaat, ook al zal ik er uiteraard voor gaan. Maar ik ambieer de zege niet."

  Lampaert: "Focus ligt nu volledig op klassiekers, daarna pas tijdrit"

  Victor Campenaerts sluit een zege dan wel uit, de strijd om de symbolische titel van beste Belg kan hem misschien wel nog prikkelen. "Ik heb minder op mijn tijdritfiets gezeten, maar toch nog altijd meer dan Yves (Lampaert)", zegt Campenaerts.

   

  "Ik hoop toch een mooie prestatie neer te zetten", vertelt Lampaert (Deceuninck-Quick Step) daar zelf over. "Het is een goeie test: voor de tijdritpositie en het materiaal, maar ook voor mijzelf. Een work-out van 15 minuten zeg maar."

   

  "Maar op dit moment van het seizoen ligt de focus toch volledig op de klassiekers. De tijdrit komt daarna pas. Ik ben er dus niet veel mee bezig geweest."

   

  Wie ziet Lampaert dan als de grote favoriet? "Dennis uiteraard, maar Søren Kragh Andersen won hier vorig jaar. En Cavagna is de nationale kampioen van Frankrijk. Er is genoeg concurrentie."

  Ploegleider Roglic: "Niet de grote favoriet"

  De grootste uitdager voor de Belgen en Rohan Dennis wordt wellicht Primoz Roglic. "Hij is een van de kanshebbers op de zege, maar ik zou hem niet dé grote favoriet noemen", zegt ploegleider Grischa Niermann.

   

  "Hij komt van grote hoogte en is al goed. Dit wordt ook de eerste tijdrit op de nieuwe fiets, al heeft hij er al op getraind."

   

  "Wie zijn grootste tegenstanders worden? Victor en ook Dennis. En Michael Matthews is altijd goed in Parijs-Nice. Schrik om te vroeg in het geel te komen hebben we niet, al hoeft het zeker ook nog niet."

  Dennis: "Het wordt een lastige tijdrit"

  Live op Sporza

  De tijdrit in Parijs-Nice gaat van start om 13.07u. De Franse renner Maxime Bouet (Arkéa-Samsic) mag de spits afbijten.

   

  Leider Michael Matthews (Team BikeExchange) is de laatste die de race tegen de klok begint. De Australiër rolt om 15.45u van het startblok in Gien.

   

  In onze app en op onze website vertellen we er u alles over, van de eerste tot de laatste renner. De uitzending op Eén begint om 14.45u.

  lees ook: