Hanne Desmet na WK shorttrack: "Suzanne Schulting is een vriendin geworden"

  Suzanne Schulting en Hanne Desmet omhelzen elkaar na de finale.

  Hanne Desmet heeft de doorbraak in haar carrière geforceerd met een eerste medaille op een WK shorttrack. "Ik weet wat ik op training kan en dat is zo veel meer dan wat ik de vorige jaren kon", zegt de Belgische van 24.

  Hanne Desmet toonde op de slotdag van het WK shorttrack tot wat ze in staat is met zilver op de 1.000 meter en de vierde plaats in de superfinale over 3.000 meter.

   

  Desmet is pas sinds enkele maanden verlost van een vervelende rugblessure. Zo draaide het EK uit op een ontgoocheling. "Daarna ging het steeds beter. Ik voelde in de training dat ik steeds meer kon", zegt Desmet.

   

  Die trainingen gaven Desmet zelfvertrouwen. "Dat is zeker. Ik weet wat ik op de training kan. Dat is zo veel meer dan wat ik de vorige jaren kon. En dan durf je wat brutaler te zijn op het ijs."

   

  Dat is ook het gevolg van de gezamenlijke trainingen met de Nederlandse toppers in Heerenveen. In Dordrecht hadden ze een gezamenlijk plan. "Voor de halve finale hadden we afgesproken niet te traag te rijden."

   

  "We wisten dat we (Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Desmet, red.) de drie besten waren. We zijn trainingspartners, maar we zijn ook vriendinnen geworden. We zien elkaar elke dag. We hebben het goed samen." 

   

  De uit Mechelen afkomstige Desmet voelt zich thuis in Heerenveen. "Het is niet mijn favoriete stad", zei ze in het verleden wel eens. "Maar de training is echt leuk. In Mechelen kom ik nooit meer. Ik woon gewoon in Heerenveen."

  "Ik denk dat ik nog sneller en sterker kan worden"

  Wie een medaille pakt op het WK mag ook dromen van olympisch eremetaal. Over 11 maanden komen de Winterspelen in Peking er al aan. Al zal de concurrentie daar groter zijn, want op het WK waren China, Japan en Zuid-Korea afwezig.

   

  "Ik denk dat ik nog sneller en sterker kan worden. Daarvoor heb ik die trainingspartners nodig. Ik ga voor een individueel resultaat, maar ook voor de gemengde estafette (aflossing van twee mannen en twee vrouwen, red.), een nieuw onderdeel op de olympisch agenda."