Belgian Tornados vallen net naast het podium op 4x400m op EK indoor

  In 2019 hadden de Belgen de 4x400 meter nog gewonnen.

  De Belgian Tornados hebben het EK atletiek niet kunnen afsluiten met een zesde medaille voor België. De broers Borlée en Alexander Doom eindigden in de finale op de vierde plaats. De Europese titel was voor Nederland.

  Voor de finale van de 4x400 meter haakte gastland Polen af door coronabesmettingen binnen de ploeg, een concurrent minder voor titelverdediger België dus.

   

  Zonder Jonathan Sacoor (nog in de VS) was Alexander Doom de startloper voor de Belgen en hij kon pas als vijfde en laatste de stok doorgeven aan Jonathan Borlée. Jonathan en broer Dylan konden samen maar één plaats winnen.

   

  Slotloper Kevin had een fikse achterstand en kon die kloof niet meer helemaal dichten. Onze landgenoot kwam nog heel dicht, maar de slotloper van Groot-Brittannië hield nog 26 honderdste seconde over voor het brons. De zege was zoals verwacht voor favoriet Nederland, het zilver ging naar Tsjechië.

  • Kevin Borlée: "We finishen uiteindelijk niet erg ver van het podium en dat is toch bemoedigend. Ik dacht dat ik de derde plaats nog wel kon grijpen. Het was mijn eerste 400 meter sinds lang en het ontbrak me nog aan kracht in de benen in de laatste vijftig meter. Beschouw het als een goeie training. Dit is slechts een eerste etappe, het hoofddoel is en blijft natuurlijk Tokio."
  • Dylan Borlée: "We wisten dat het met die loting lastig zou worden. We hebben geprobeerd om daar tactisch een antwoord op te vinden, maar we zaten in het gevecht achteraan en zijn daar niet uitgeraakt. Natuurlijk zijn we ontgoocheld, maar aan ons doel voor de zomer verandert dit niets. Gezien onze status als titelverdediger waren we erg verrast dat wij in de binnenbaan zaten."
  • Jonathan Borlée: "Ik moest mijn hele race versnellen en vertragen en dat snijdt de benen af. We moeten hier lessen uit trekken. We weten waar we moeten aan werken en waar te beginnen."
  • Alexander Doom: "Het plan was om achteraan te starten en te proberen plaatsen op te schuiven. Maar de wissels verliepen heel chaotisch, waardoor we niet in ons ritme kwamen. Ik denk dat dat ertoe geleid heeft dat we toch niet naar die derde plaats zijn kunnen opschuiven. Ongetwijfeld bespreken we dit vanavond al met Jacques."

  Kevin Borlée loopt de snelste tussentijd in finale

  Bekijk de finale van de 4x400 meter