Ironischer wordt het niet: regels over onopzettelijk handspel worden vandaag veranderd

  Het is alsof de IFAB (International Football Association Board) gisteren naar Standard - Club Brugge heeft gekeken. Een dag na de match waarin handspel van Simon Mignolet tot veel commotie heeft geleid, komt de organisatie met een aanpassing. "Handspel dat per ongeluk gebeurt en tot een goal van iemand anders leidt, is niet langer een overtreding."

  De IFAB - de organisatie die de internationale voetbalregels opstelt - kwam vandaag (vrijdag 5 maart) samen om meer informatie te geven over het experimenteren met een extra wissel als een speler een hersenschudding heeft én om duidelijkheid te scheppen over handspel in het internationale voetbal.

   

  "Want de interpretatie van handspel gebeurt niet altijd consistent", schrijft de IFAB. 

   

  De meest opvallende zin is echter: "Handspel dat per ongeluk gebeurt en leidt tot een medespeler die scoort of een kans om te scoren krijgt, zal niet langer worden beschouwd als een overtreding."

   

  De nieuwe regels had de beslissing gisteren in Standard-Club Brugge kunnen beïnvloeden. Doelman Simon Mignolet raakte de bal per ongeluk met de arm, waardoor Okereke kon scoren. Iedereen was het er over eens dat Mignolet niet met opzet de bal raakte met de arm en hij scoorde niet zelf. 

   

  Anderzijds lijkt Simon Mignolet zich wel onnatuurlijk groter te maken. Het zou dus nog altijd van de interpretatie van scheidsrechter Nathan Verboomen hebben afgehangen of het doelpunt zou geteld hebben of niet. 


  De nieuwe regel over onopzettelijk handspel zou ingaan vanaf 1 juli, maar competities zouden het ook vroeger mogen doorvoeren.

  Wat schrijft de IFAB letterlijk over handspel:

  Het is handspel als een speler: 

  • met opzet de bal raakt met de hand of arm. Bijvoorbeeld door de hand of arm naar de bal te bewegen.
  • de bal raakt met de arm of hand wanneer hij of zij zich onnatuurlijk groter maakt. Een speler maakt zich onnatuurlijk groter als de positie van de hand of arm niet consequent of verdedigbaar is in een specifieke situatie. 
  • scoort met de hand of arm, ook al is dat niet met opzet. Of scoort onmiddellijk na het raken van de bal met hand of arm, zelfs per ongeluk.

   Handspel dat per ongeluk gebeurt en leidt tot een medespeler die scoort of een kans krijgt om te scoren, zal niet langer wordt beschouwd als een overtreding.