"Niet twijfelen: Wout van Aert zal er staan in de Strade Bianche"

  Wout van Aert op weg naar zijn zege in de Strade Bianche in 2020.

  Met de Strade Bianche krijgen we zaterdag de eerste grote afspraak van het wielerseizoen. In Extra Time Koers ging het onder meer over de terugkeer van Wout van Aert in het peloton en ook over hoe de wedstrijd over Italiaanse grindwegen in de loop der jaren een transformatie ondergaan heeft. "Vroeger was het voor kasseimannen, nu is het een klimmerskoers geworden", stelt Sep Vanmarcke vast.

  In de Strade Bianche zien we zaterdag Wout van Aert terug. Is de renner van Jumbo-Visma meteen op de afspraak in de koers die hij vorig jaar won? "Daar hoef je niet aan te twijfelen", zegt Sep Vanmarcke. "Vorig jaar in de zomer stond hij er ook meteen."

   

  Dat meent ook Adrie van der Poel: "Wout is goed uit het veldritseizoen gekomen en heeft dan getraind. Waarom zou je eraan moeten twijfelen dat hij er zaterdag niet staat?"

   

  De trainingscijfers van Wout van Aert zijn in elk geval indrukwekkend. "Ze pakken er bewust mee uit", weet José De Cauwer. "Maar als die geweldige cijfers niet gevolgd worden door geweldige uitslagen is dat allemaal vergeten."

   

  Sep Vanmarcke: "Ik blijf daar bewust van weg, dan laat ik mijn hoofd niet gek maken. Maar sommige jongens zullen daarvan wel onder de indruk zijn en denken dat ze misschien meer hadden moeten doen."

   

  Bram Tankink bevestigt: "Elk traingskamp wordt eerst altijd gekeken hoeveel de anderen gedaan hebben."

  Vanmarcke: "Strade Bianche is een klimmerskoers geworden"

  Komt Thomas Pidcock in aanmerking voor het podium in Strade Bianche? "Ik denk dat hij wel kan meespelen", zegt Sep Vanmarcke.

   

  "Hij was heel straf in de Omloop, maar de Strade is de Omloop niet", pikt José De Cauwer in. "Hij is zeker heel goed, maar ik denk dat de Strade Bianche toch nog net een tikkeltje te zwaar zal zijn."

   

  Er wordt vrijdag en zaterdag regen voorspeld in Toscane. "Dat scheelt wel enorm", weet Sep Vanmarcke. "Het wordt veel lastiger, zeker voor de zwaardere renners. Dan zak je er nog veel dieper in."

   

  Het deelnemersveld is indrukwekkend, ook in de breedte. "En dan zeggen dat dat vroeger een klassieke koers was", glimlacht Vanmarcke. "Vroeger waren het vooral de kasseimannen. Nu is het een klimmerskoers geworden, enkel een paar sterke kasseimannen kunnen nog meedoen."

   

  Adrie van der Poel ziet nog een belangrijke factor: "Een paar stroken volgen elkaar heel snel op. Als je daar pech hebt, is je koers voorbij. Vroeger had je langere tussenstukken en kon je bij pech nog terugkeren. Nu niet meer."

  Bekijk de volledige uitzending van Extra Time Koers: