"Club Brugge heeft beurs niet nodig om geld op te halen voor nieuw stadion"

  Beleggers zullen weldra kunnen intekenen op aandelen van Club Brugge.

  Club Brugge wordt binnenkort de eerste beursgenoteerde voetbalclub in België. Steven Rombaut, economisch journalist van VRT NWS, gaf in De Ochtend op Radio 1 tekst en uitleg bij de beslissing van blauw-zwart om naar de beurs te trekken. "Ze doen het niet om extra geld op te halen", klinkt het.

  Bij de beursgang van Club Brugge zullen geen nieuwe aandelen uitgegeven worden. Het gaat dus om de verkoop van bestaande aandelen. Momenteel zijn Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert, Jan Boone en Peter Vanhecke de belangrijkste aandeelhouders van de club. Samen hebben zij ruim 94% van de aandelen in handen.

   

  "Met de plannen voor het nieuwe stadion zou je denken dat ze die beursgang gebruiken om geld om op te halen. Maar die financiering lijkt sowieso in orde te komen. Dus daarvoor doen ze het niet", weet VRT-journalist Steven Rombaut.

   

  "Er worden met andere woorden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar bij de beursgang kunnen nieuwe investeerders intekenen op de bestaande aandelen die de huidige aandeelhouders van de hand doen."

   

  "En dan hebben we het uiteraard vooral over Bart Verhaeghe, de voorzitter die zowat 70 procent van de club in handen heeft. Hij kan dus een meerwaarde creëren op een deel van de aandelen die hij al jaren in zijn bezit heeft. Je mag niet vergeten dat de omzet van de club in 5 jaar tijd zo goed als verdubbeld is."

  Voorzitter Bart Verhaeghe is ook de hoofdaandeelhouder van Club Brugge.

  Wat heeft Club Brugge te bieden?

  Het komt er dus op aan om investeerders en het grote publiek warm te maken om te investeren in Club Brugge. Wat heeft de club te bieden?

   

  "Of dit een goeie belegging wordt, dat zal Club niemand kunnen garanderen", weet Steven Rombaut. "De index van Europese voetbalaandelen bijvoorbeeld heeft een heel zwak track record. En is dus niet meteen een aanmoediging om voetbalaandelen te kopen."

  Club Brugge heeft een sterk model uitgebouwd waar aandeelhouders in theorie mee van kunnen profiteren.

  Steven Rombaut

  "Maar Club Brugge is de voorbije jaren wel uitgegroeid tot de marktleider in België. Met een zo goed als gegarandeerde deelname aan Europees voetbal, dat zeker als het om de Champions League gaat ook veel inkomsten oplevert."


  "En tegelijk is Club er ook in geslaagd om zijn transferbeleid heel winstgevend te maken: jonge spelers binnenhalen en enkele jaren later met een grote meerwaarde kunnen verkopen."

   

  "Dat alles maakt dat Club Brugge een sterk model heeft uitgebouwd en als dat kan vasthouden, dan kunnen aandeelhouders daar in theorie mee van profiteren."

  Wanneer zijn de aandelen van Club Brugge te koop?

  Wat moet er nog gebeuren voor de aandelen van Club Brugge effectief verhandeld kunnen worden? "Vandaag hebben ze een zogeheten intention to float bekendgemaakt, een intentieverklaring dus om naar de beurs te gaan", klinkt het."

   

  "Nu komt het erop aan om de prospectus te laten goedkeuren door de beurswaakhond FSMA. Die prospectus is het document waarin de club voor beleggers uit de doeken doet wat de plannen zijn en waarin ze ook wijst op de risico’s."

   

  "En dan volgt er nog een roadshow om die beleggers warm te maken. Er komt ook een website met meer informatie voor particulieren die willen intekenen. En nadien kan een eerste notering op de beurs van Brussel snel volgen."