"Bij Alpecin-Fenix waren ze wat kwaad door uitspraak van Sénéchal"

  Onze spion geeft jullie een kijkje in het wielerpeloton.

  In het openingsweekend en de GP Samyn hield onze spion (een anonieme profrenner) zijn collega's nauwgezet in de gaten. Hij vertelt onder meer over de onderhuidse spanningen tussen Alpecin-Fenix en Deceuninck-Quick Step.

  "Sénéchal had geen slechte bedoelingen"

  De manier waarop Mathieu van der Poel over de streep kwam in de GP Samyn verraadde dinsdag veel. Met zijn vinger op de trui wees hij naar Alpecin. En dat had een reden.

   

  Florian Sénéchal had voor de GP Samyn gezegd dat Alpecin-Fenix alleen maar Mathieu heeft en dat Quick Step op meerdere paarden kan wedden. Dat was in het verkeerde keelgat geschoten bij Alpecin-Fenix.

   

  Ik weet dat Flo geen slechte bedoelingen had met die uitspraak. Ik ken hem goed genoeg, hij zei gewoon wat er in hem opkwam. Maar bij Alpecin-Fenix waren ze toch wat kwaad. 

   

  In de GP Samyn wilden ze resoluut voor de sprint gaan, met Philipsen of Merlier als afwerker. Dat was hun strijdplan in de ploegbus, zo vernam ik tijdens de koers.

   

  Alpecin-Fenix was dan ook blij dat Merlier gewonnen had en niet Deceuninck-Quick Step of Mathieu van der Poel. Ze wilden bewijzen dat ze er als team staan. Ze zijn meer dan enkel Mathieu van der Poel.

   

  Eerlijk toegegeven is Alpecin-Fenix echt wel een indrukwekkende ploeg. In Kuurne-Brussel-Kuurne hebben ze Mathieu voortdurend voorin gehouden totdat hij ten aanval trok. 

   

  Ik kijk er al naar uit om hen tegen te komen in de Tour. Tim (Merlier) is echt een raket. De snelste van alle Belgen. Internationaal zijn er niet veel renners sneller aan de streep. Als Mathieu hem piloteert, speelt Tim zeker mee voor ritwinst in de Tour.

  Mathieu van der Poel wees naar zijn sponsor toen hij over de streep kwam in de GP Samyn.

  "Asgreen reed niet tegen Mathieu, maar voor Bert"

  Ik wil ook nog even de advocaat spelen van Kasper Asgreen. Na Kuurne-Brussel-Kuurne hoorde ik wielervolgers zeggen dat hij het gat enkel heeft dichtgereden om te vermijden dat Mathieu won.

   

  "Wij koersen om te winnen en niet om iemand te doen verliezen", luidt het motto van The Wolfpack. En dat klopt ook.

   

  Kasper wou het gat dichtrijden om dan solo een gooi te doen naar de zege. Als dat niet zou lukken, wou hij het peloton bij Van der Poel brengen zodat Bert Van Lerberghe kon sprinten voor winst.

   

  Velen onderschatten Bert, maar hij kan echt gas geven in de sprint. Bert verkeert trouwens in een heel goede vorm. Helaas zit hij vaak slecht gepositioneerd als hij zijn eigen kans mag gaan. In de rol van sprintloods slaagt hij er wel telkens in om zijn kopman in de perfectie positie te brengen.

   

  Schrik niet als Bert dit voorjaar een semiklassieker wint. Met iets meer zelfvertrouwen is hij daar zeker toe in staat.

   

  Hij vecht keihard voor zijn plekje in het kasseiteam van Deceuninck-Quick Step. Ik zou de selectie niet willen maken voor de Ronde van Vlaanderen. Dries (Devenyns) valt nu telkens uit de boot voor de Vlaamse koersen, maar op stage was hij echt in heel goeden doen.

  VIDEO: Asgreen probeert in Kuurne gat dicht te rijden op Van der Poel

  "Pijnlijk als je Pidcock niet hebt in Sporza Wielermanager"

  Ik moet wel toegeven dat ik Bert (Van Lerberghe) en Dries (Devenyns) niet in mijn team voor de Sporza Wielermanager heb. Ik was gewoon te laat met mijn ploegje om nog mee te doen. 

   

  Enkele niet-koersende vrienden hebben me wel om tips gevraagd. De grote namen kennen ze natuurlijk, maar ze wilden weten welke "kleintjes" ze moesten pakken.

   

  Ik heb hen als tip Jenthe Biermans gegeven. Van hem weet ik dat Kuurne-Brussel-Kuurne al een heel jaar door zijn hoofd speelt. Jenthe reed ook al goed in Bessèges. Met een goede winter kan hij enkele goede uitslagen verzamelen dit voorjaar. Zijn 5e plek in Kuurne is een mooi begin.

   

  Mensen die Tom Pidcock niet in hun team hebben, zullen een heel voorjaar op hun tanden moeten bijten. Volgens mij is hij de enige die de grote 3 (Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe) kan volgen. Schrijf hem zaterdag maar op voor de Strade Bianche.