Belgische rugbyvrouwen naar Parijs 2024? Ze trainen nu al in Tubeke: "Echt wauw"

  De BelSevens zijn op dit moment hard aan het trainen in Tubeke.

  Het nationale Rugby Sevens-vrouwenteam (BelSevens) wil zo snel mogelijk naar de Olympische Spelen. Los Angeles 2028 is het doel, maar als het even kan, zou Parijs 2024 ook mooi meegenomen zijn. Het BOIC gelooft in het project en de vrouwen trainen in optimale omstandigheden in Tubeke, de thuishaven van de Rode Duivels.

  Wat is Rugby Sevens?

  Rugby Sevens wordt gespeeld op een gewoon rugbyveld, maar met 7 in plaats van 15 spelers. De wedstrijden zijn ook korter met twee helften van 7 minuten.

   

  Omdat er meer ruimte beschikbaar is op het veld, zijn er tactisch meer mogelijkheden. 

   

  Rugby staat sinds 1924 niet meer op het olympische programma, maar in 2016 werd de Sevens-variant geïntroduceerd in Rio.

  "Enorme boost voor dit team"

  De Belgische rugbyvrouwen, de BelSevens, staan al een paar jaar in de top 8 van Europa. Ze dromen van de Olympische Spelen en mikken op Los Angeles 2028. Toch doen ze er alles aan om ook in Parijs in 2024 van de partij te zijn.

   

  De speelsters zijn deze week op stage in Tubeke, waar normaal gezien de Rode Duivels actief zijn. "Het is heel leuk dat we de kans krijgen om hier te komen trainen", zegt speelster Caitlynn Cool. "Het is echt wauw, want zulke faciliteiten hebben we nog nooit meegemaakt."

   

  Nele Pien speelt al 9 jaar voor de nationale ploeg. Zij maakte de opmars van in het begin mee en merkt veel verschil. "Toen ik begon met Sevens trainden we maar één keer in de week. Dat we nu zoveel vertrouwen krijgen en hier kunnen trainen, is een enorme boost voor dit team."

   

  Het grote doel zijn de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028, maar die van 2024 in Parijs zitten ook al in het achterhoofd. Hoe realistisch is dat? "De Spelen halen is zeker realistisch", zegt Pien. "We hebben een goede ploeg en een veel beter team dan een paar jaar geleden. We werken met z'n allen naar dat doel toe."

  Het is echt wauw, want zulke faciliteiten hebben we nog nooit meegemaakt.

  Speelster Caitlynn Cool

  (lees voort onder het filmpje)

  "We maken zeker een kans op de Spelen"

  Ook coach Emiel Vermote is erg ambitieus. "Op dit moment hebben we een zeer interessante positie in Europa. In de nabije toekomst worden veel stappen concreet gemaakt om nog beter te worden. Het is dus realistisch om van de Olympische Spelen te dromen. Ik denk dat we zeker een kans maken."

   

  "Frankrijk is in 2024 bovendien automatisch geplaatst als gastland en Rusland hangt een dopingschorsing boven het hoofd. Er zijn dus kansen voor België."

   

  Dankzij het Belgisch Olympisch en Internationaal Comité, dat het project steunt samen met Sport Vlaanderen en Adeps, kunnen de BelSevens in optimale omstandigheden werken. 

   

  "We hebben een analyse gemaakt van alle ploegsporten en hun mogelijkheden voor de volgende twee Zomerspelen. Het rugbyteam kwam daar zeer goed uit", zegt Philippe Préat, Head of Performance  van het BOIC.

   

  "De federatie is al zeer gestructureerd met veel competente mensen. Ook bij de meisjes is er heel veel wil aanwezig om er het beste van te maken. Dat merk je aan alles. Wij steunen dit project dan ook heel graag, met als doel een top 8 in LA 2028."

  We hebben een analyse gemaakt van alle ploegsporten en hun mogelijkheden voor de volgende twee Zomerspelen. Het rugbyteam kwam daar zeer goed uit.

  Philippe Préat, Head of Performance van het BOIC