Coronacrisis in concrete cijfers: Spaanse clubs liepen al 2 miljard inkomsten mis

  Dat de coronacrisis voor rode cijfers zorgt in het internationale voetbal beseft iedereen, maar als die wetenschap wordt vertaald in concrete cijfers is het altijd even slikken. In Spanje hebben de eerste- en tweedeklassers dit en vorig seizoen meer dan 2 miljard aan inkomsten misgelopen.

  De coronacris brak ongeveer een jaar geleden uit tijdens het seizoen 2019-2020. In dat seizoen registreerden de clubs 4,8 miljard euro inkomsten. Dat is 366 miljoen minder dan de verwachte 5,167 miljard euro.

   

  Dit seizoen worden de clubs vanaf de eerste speeldag getroffen door de crisis. Voor het lopende seizoen lopen de misgelopen inkomsten op tot 1,647 miljard. De inkomsten daalden met 31 procent.

   

  Over twee seizoenen liepen de clubs samen dus al meer dan 2 miljard euro mis. Om dat een beetje goed te maken werd onder meer op de spelerslonen beknibbeld . In totaal kon er 984 miljoen bespaard worden. Dat maakt de netto impact van de pandemie 1,03 miljard euro.

   

  "Ondanks dat enorme verlies houden de clubs het hoofd boven water", verklaarde Ligavoorzitter Javier Tebas. "Gelukkig hadden de clubs de voorbije seizoenen een spaarpotje opgebouwd en zullen gemaakte schulden over drie tot vijf jaar gespreid kunnen worden." 

   

  "In tegenstelling tot andere landen hebben we geen beroep op staatssteun moeten doen", zegt Tebas, die verwacht dat de cijfers van voor de coranapandemie over twee seizoenen weer bereikt zullen worden .