Voetbalbond pakt uit met nieuw actieplan tegen racisme en discriminatie

  De Belgische voetbalbond wil samen met Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger de strijd tegen racisme en discriminatie opvoeren. Er wordt onder meer een inclusiemanager aangesteld, maar ook een diversiteitspanel en een nieuw disciplinair orgaan opgericht.

  20 (ex-)voetballers, (ex-)trainers, (ex-)scheidsrechters, bestuurders en de Jeugdraad werkten de voorbije maanden samen met de voetbalinstanties voor een nieuw actieplan. Dat plan moet de komende jaren de basis vormen om discriminatie in het voetbal krachtig aan te pakken

   

  "Weinig sporten zijn zo inclusief als voetbal. Voetbalploegen zijn een redelijk accurate weerspiegeling van de samenleving", aldus Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond.

   

  "Jammer genoeg is racisme nog steeds aanwezig op en langs de velden. Maar ook binnen onze eigen organisatie ligt er nog heel wat werk op de plank om een weergave van de huidige maatschappij te zijn."

   

  Uit de vele gesprekken die gevoerd zijn in de voorbereiding van het actieplan blijkt dat de voetbalfederaties veel beter moeten luisteren, klinkt het. Daarom zal er een 'Diversity Board' opgericht worden. Dat moet een kritisch klankbord zijn voor al deze heikele thema's.

   

  Om als individu of club gehoord te worden, moet je natuurlijk ook makkelijk kunnen melden. Dit kan voortaan via rbfa.be/cometogether en via de websites van Voetbal Vlaanderen en ACFF.

  Ook meer diversiteit bij de KBVB zelf

  Om ervoor te zorgen dat er niet alleen geluisterd wordt, stelde de KBVB met criminologe en onderzoekster Samia Ahrouch een inclusiemedewerker aan. Haar taak bestaat erin om de meldingen om te zetten in beleid.

   

  "Ik geloof sterk dat we samen kunnen werken aan een positieve cultuur die is aangepast aan de realiteit en waar diversiteit als kracht wordt gezien, zoals bij onze Rode Duivels", vertelt Ahrouch, die samen met de verschillende departementen het actieplan zal uitwerken.

   

  Ook de organisatie zelf van de KBVB kan diverser, zowel op gebied van leeftijd, geslacht als afkomst. Daarom worden er binnenkort twee nieuwe onafhankelijke bestuurders aangesteld binnen de Raad van Bestuur.

   

  Ook in de disciplinaire instanties en de Licentiecommissie zijn er nieuwe leden met diverse achtergronden aangeworven, zowel mannen als vrouwen. Ook scheidsrechters, jeugd- en veiligheidsverantwoordelijken en trainers zullen een opleiding krijgen, zodat ze zelf weten hoe om te gaan met discriminatie binnen de club en ook proactief kunnen handelen. De KBVB belooft die vormingen tegen 2024 gegeven te hebben.

   

  Wie ondanks de preventie- en sensibiliseringcampagnes zijn boekje te buiten gaat - als speler, staf- of bestuurslid, official of supporter - krijgt voortaan een disciplinaire sanctie via een nieuw orgaan, de Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme. Die bestaat niet alleen uit juristen maar ook uit mensen met expertise rond discriminatie en zal voortaan alle discriminatiezaken in het prof- en amateurvoetbal behandelen.